Uleiul de cocos este extrem de la moda in ultimii doi ani. Unii dintre noi stiu exact de ce, altii il folosesc doar pentru ca au auzit pe la prieteni.
Uleiul de cocos este o grasime preponderent saturata, ca si untul din lapte de vaca. Se regaseste in doua forme: ulei de cocos presat la rece, cu miros si gust, si ulei de cocos rafinat, ideal pentru prajit. Fiind o grasime saturata, nu isi schimba structura atunci cand este incalzit la temperaturi inalte, spre deosebire de majoritatea uleiurilor vegetale.
1. Elimina simptomele refluxului gastric
Datorita proprietatilor emoliente, uleiul de cocos elimina senzatia de arsura si iritatie cauzate de refluxul gastric. Acidul lauric din uleiul de cocos elimina bacteria care cauzeaza refluxul gastric.
2. Elimina bacteriile de la nivelul cavitatii bucale
Folosit zilnic inainte de spalarea pe dinti cu pasta, uleiul de cocos elimina majoritatea bacteriilor responsabile pentru depunerile de placa si respiratie urat mirositoare. Clateste-ti intreaga dantura cu o lingura de ulei timp de 5-10 minute.
3. Ajuta la tratarea gastritei
Uleiul de cocos poate imbunatati sanatatea sistemului digestiv prin distrugerea candidei si a altor bacterii nocive. De asemenea, consumul de ulei de cocos presat la rece ajuta la absorbtia mineralelor si vitaminelor liposolubile.
4. Previne osteoporoza
Stresul oxidativ si radicalii liberi sunt principalii vinovati pentru osteoporoza. Nivelul ridicat de antioxidanti din uleiul de cocos lupta impotriva radicalilor liberi, facand din acest aliment un tratament natural impotriva osteoporozei.
Aditional, uleiul de cocos creste absorbtia de calciu la nivelul tractului digestiv. Studiile au aratat ca acesta nu doar creste volumul osos la pacienti, dar impiedica pierderea masei osoase cauzata de osteoporoza.
5. Imbunatateste functiile creierului
Trigliceridele cu catena medie care se gasesc in uleiul de cocos sunt scindate de ficat si transformate in corpi cetonici, acestia fiind o sursa alternativa de energie pentru creier. O serie de studii au demonstrat ca au beneficii imense pentru bolile neurologice, inclusiv pentru epilepsii si Alzheimer.
6. Creste colesterolul HDL
Uleiul de cocos creste colesterolul. Din fericire insa, cel mai mare impact il are asupra particulei de colesterol bun, respectiv HDL. In cadrul unui studiu efectuat pe femei cu obezitate abdominala, s-a descoperit ca uleiul de cocos creste HDL in grupul persoanelor care l-au consumat, in timp ce femeile carora li s-a administrat ulei de soia au prezentat o scadere a particulei HDL.
7. Scade senzatia de foame
Trigliceridele cu catena medie regasite in uleiul de cocos reduc senzatia de foame atunci cand sunt consumate, conducand, desigur, la un consum mai mic de calorii peste zi. Acest lucru se traduce in timp prin pierderea kilogramelor in exces.
Intr-un studiu efectuat pe barbati, grupul care a urmat o dieta bogata in MCT a consumat mai putine calorii decat grupul care a urmat o dieta cu un aport de MCT scazut.
8. Poate fi folosit la prajit
Uleiul de cocos este, in proportie de peste 80%, o grasime saturata. Aceasta caracteristica il face sa fie una dintre cele mai bune optiuni atunci cand vine vorba de gatit la temperaturi inalte, inclusiv prajit. Asa cum mentionam anterior, grasimile saturate isi mentin structura la temperaturi inalte, spre deosebire de acizii grasi polinesaturati din uleiurile vegetale. Uleiul canola (rapita), atat de popular, se transforma in compusi toxici atunci cand este adus la o temperatura ridicata.
9. Protejeaza impotriva razelor UV si hidrateaza
Cu un factor de protectie de 7, uleiul de cocos aplicat pe piele blocheaza aproximativ 20% din razele UV, hidratand in acelasi timp pielea. Bonus, mirosi ca o prajiturica. 🙂
10. Imbunatateste echilibrul hormonal
Intr-un studiu, s-a demonstrat ca uleiul de cocos creaza un echilibru hormonal prin prisma continutului ridicat de grasimi saturate, inclusiv acid lauric. Consumul de ulei de cocos are efecte pozitive asupra nivelurilor de estrogen. Aditional, pentru a mentine acest echilibru hormonal, se recomanda reducerea consumului de zahar si cereale si cresterea consumului de grasimi sanatoase din cocos, avocado si ghee.