Statistic, avem mai multe kilograme in sezonul friguros. E pana la urma modul in care organismul se protejeaza de frig de zeci de mii de ani. Face depozite pentru a ne proteja de frig dar si pentru a avea energie in situatii extreme, in care trebuie sa ne regleze temperatura corpului. De ce totusi sustin ca slabesti mai repede vara, daca tocmai am afirmat ca organismul are consumuri mai ridicate iarna?
Cand razele soarelui inceteaza sa mai fie blande cu noi si temperaturile scad sub necesarul nostru de confort, incetam sa ne mai plimbam, alegem sa mergem cu masina chiar si pe distante scurte, ne imbracam foarte gros si petrecem mult mai putin timp in aer liber. De cele mai multe ori, alegem sa ne izolam dupa serviciu in casa, la caldura. Soarele oricum zgarcit nu ne mai vede pielea iar aceste schimbari de ritm circadian duc la scaderi ale nivelurilor de serotonina, dopamina sau melatonina.
Nivelul crescut de vitamina D
Vara, nivelurile de vitamina D din organism cresc exponential cu iesirile noastre la soare. Un nivel optim de vitamina D accelereaza metabolismul, in timp ce un nivel scazut, asa cum se intampla de multe ori in timpul iernii, favorizeaza cresterea tesutului adipos. Tot mai multe studii creeaza legaturi intre deficienta de vitamina D si cumularea de tesut adipos abdominal.
Poftele culinare se schimba
De obicei, in timpul iernii, intrucat corpul nostru incearca sa creeze rezerve, ne indica consumul de alimente dense caloric, din categoria comfort food. De cele mai multe ori, acestea sunt combinatii care duc la cumularea de kilograme, cum sunt amestecurile de carbohidrati cu grasimi. Vara insa, lucrurile se schimba: poftele sunt axate pe alimente usoare, de sezon: legume proaspete, fructe, mancaruri usoare. Cati dintre voi nu aveti ca masa preferata de vara branza cu salata de rosii?
Vara ne hidratam mai bine
Dupa ingestie, apa ne creste metabolismul bazal cu pana la un sfert din capacitatea sa normala. Nu o spun eu, o spun studiile clinice. Evident, vara bem mult mai multa apa decat in timpul iernii. Pe langa acest lucru, consumam mult mai multe alimente dense din punct de vedere hidric, crescand astfel hidratarea organismului.
Vara scadem aportul caloric
Facand alegeri culinare de sezon, scadem implicit si aportul caloric. Vara, majoritatea dintre noi tolereaza mai greu alimentele dense caloric din timpul iernii. Carnea de porc, untul si alte alimente calorice nu se mai regasesc in alimentatia noastra, ajungand astfel sa consumam mai putine calorii. Mai putine calorii inseamna, in timp, si mai putine kilograme. In plus, faptul ca pofta de alimente care ne duc in zona de confort se diminueaza inseamna si ca ne e mai simplu sa tinem o dieta de slabire.
Vino la nutriționist pentru o dietă echilibrată care să te ajute să slăbești!
Si totusi…
… sunt persoane care iau in greutate vara. Si nu inteleg de ce in cazul lor nu se aplica regulile de mai sus, conform carora slabesti mai repede vara. Daca obisnuiesti sa iti asculti corpul, si iarna mananci alimente dense caloric, e posibil sa iti pastrezi acest obicei si vara si singura schimbare pe care o faci e sa asociezi acele alimente cu o serie de produse de sezon. Noi, echipa DietaKetogenica.ro, te putem ajuta sa iei deciziile culinare corecte si sa iti aratam cat de usor si gustos poti slabi, indiferent de anotimp.