Dieta occidentala ramane inca in topul preferintelor nutritionistilor din intreaga lume, cu un aport caloric din carbohidrati de peste 60%. Desi in jurul nostru putem remarca, fiecare, un tipar pentru renuntarea la zahar, cofetariile si cafenelele sunt inca pline. „Ma rasfat doar in weekend”, „N-am mai mancat de mult gogosi” (gogosi, dar ieri probabil ai mancat ciocolata) sunt scuze pe care dependentii de zahar le invoca atunci cand, la finalul unei mese, cedeaza in fata tentatiei unui desert.
1. Iti este permanent pofta de ceva dulce
Consumul de zaharuri ne introduce intr-un cerc vicios, din care putem iesi cu putina vointa, eventual cu un post negru de 18 ore 🙂 . Atunci cand consumam carbohidrati simpli, nivelul de serotonina creste in organism si ne simtim brusc bine, insa acesta scade la fel de rapid si se instaleaza o stare de moleseala. Atunci cand dieta noastra este una bogata in carbohidrati, simtim nevoia permanent sa mancam. O felie de tort intra intotdeauna atunci cand dieta nu are un continut adecvat de proteina, fibre si grasimi.
2. Ai probleme la nivelul pielii
Zaharul este un aliment puternic inflamator, prin urmare poate agrava eventualele probleme ale pielii cu care te confrunti deja sau iti poate crea unele noi. Daca remarci la nivelul pielii inflamatii, rozacee sau eczeme, elimina din alimentatia ta zaharul. Oboseala cronica este un alt efect al excesului de zahar, aceasta ducand la formarea de cearcane. Zaharul este folosit intai ca sursa de energie de catre organism, prin urmare vei remarca schimbari pozitive destul de rapid dupa ce ai renuntat la consumul lui.
3. Ai hipertensiune
Poate nu stiai acest lucru deja, insa zaharul, si nu sarea, provoaca hipertensiune. Intr-un studiu din 2010, cercetatorii au analizat peste 4500 de pacienti si au relevat o legatura intre consumul ridicat de zahar si hipertensiune. Zaharurile adaugate au un impact negativ mai ridicat asupra tensiunii fata de sodiu, iar cea mai nociva este fructoza, aceasta crescand riscul de boli cardiovasculare favorizand disfunctiile metabolice.
4. Ai kilograme in plus
Chiar daca in acceptiunea ta mananci sanatos, zaharurile ascunse din alimentele asa-zis sanatoase lucreaza impotriva siluetei tale. Iaurturile degresate, mixurile de granola marketate ca fiind destinate slabirii, batoanele proteice cu mai multe grame de zaharuri decat de proteine, toate contribuie la acumularea de kilograme. Organismul nostru poate procesa o cantitate mica de zahar odata, prin urmare orice exces se depune sub forma de grasimi. Pentru a te asigura ca ai eliminat complet zaharurile din alimentatie, mananca alimente curate: legume proaspete, branzeturi, carne, peste si oua.
5. Esti depresiv
Zaharul este cel mai mare vinovat pentru starile de depresie si anxietate. Odata ce efectul zaharului ingerat scade, apare senzatia de oboseala. De cele mai multe ori aceasta este insotita de letargie si tristete.
Pe langa efectele usor observabile ale zaharului, acesta are nenumarate urmari nocive pe care le poti descoperi doar in urma unor analize. Printre acestea, se numara supraincarcarea ficatului, cu efecte similare consumului de alcool (steatoza hepatica etc), cresterea acidului uric sau aparitia unor disfunctii metabolice. Asadar, inainte de a te mandri cu un metabolism cu arderi rapide, care nu depune grasimi si iti permite sa mananci munti de dulciuri, gandeste-te ca nu iti poti vedea interiorul in oglinda.