6 mituri despre diete

Toata viata, fiecare dintre noi a auzit diferite informatii despre diete pe care le-am ascultat cu sfintenie, dandu-le valente axiomatice. Mai nimeni nu a incercat sa inteleaga de ce bietul ou e considerat nociv, asa ca prefera sa il evite atunci cand analizele medicale le spun ca au colesterolul marit. Si mai putina lume stie ca motivele pentru care colesterolul creste sunt preponderent endogene si ca mancarea are o influenta prea mica asupra acestuia ca sa conteze.

1. Grasimile saturate nu sunt sanatoase. Inca de la inceputul anilor ’60, cercetatorii americani au pus la zid maleficele grasimi, gasind corelatii imaginare intre dietele unor natiuni (atent alese) si rata mortalitatii din cauza bolilor cardiace. Desigur, nu este nimic mai gresit! Grasimile saturate sunt sanatoase, oamenii de stiinta neputand demonstra prin studii clinice nicio corelatie intre consumul acestora si cresterea riscului de boli cardiovasculare. Au descoperit insa ca aceasta categorie de grasimi duce la cresterea nivelulului HDL.

2. Cerealele trebuie sa faca parte din dieta noastra. Aflate la baza piramidei nutritionale clasice, cerealele fac parte din grupa carbohidratilor, macronutrient cu rol pur energetic. De asemenea, sunt responsabile de supraponderalitate si obezitate la nivel mondial, iar acest lucru este admis de din ce in ce mai multi specialisti. Cu o revolutie agricola relativ recenta (aproximativ 10.000 de ani) si dovezi clare ca stramosii vanatori-culegatori aveau un procent mic de grasime corporala si erau sanatosi, cerealele nu au sens in dieta omului modern, intotdeauna prea ocupat pentru a face miscare.

3. Dietele vegetariene sunt mai sanatoase. Cu certitudine legumele sunt sanatoase si nu trebuie excluse din dieta nimanui, indiferent care ar fi aceasta. Insa ceea ce nu admit adeptii acestui stil alimentar este ca dieta vegetariana nu este o dieta completa. Desi unele alimente contin proteina, aceasta nu este proteina de calitate (nu contine aminoacizii esentiali in proportii ideale) si trebuie suplimentat. S-a incercat demonstrarea calitatii proteinelor vegetale in cadrul unui experiment care l-a implicat pe cel mai mare culturist al lumii (Sergio Oliva), iar rezultatul a fost un esec. Acesta a luat in greutate din cauza dietei bazate pe orez si fasole, pierzand in acelasi timp din masa musculara (proteina are rol plastic). In plus, dietele vegetariene pot duce la carente de fier, in mod special in cazul femeilor.

4. Alimentele bogate in grasimi ingrasa. Asa cum ai citit si intr-o multitudine de articole de pe DietaKetogenica.ro, grasimile nu ingrasa. Combinarea acestora cu carbohidrati insa (cam orice aliment procesat – ciocolata, biscuiti, patiserie etc.) duce la depunerea tesuturilor de grasime.

5. Mancatul dupa ora 19 ingrasa. O informatie la fel de falsa! Corpul tau nu stie ce ora e, si, contrar parerilor populare, consuma energie si in timpul somnului. Cel mai indicat este ca seara sa consumam proteine cu eliberare prelungita (branzeturi) alaturi de legumele preferate.

6. Mesele mici si dese cresc metabolismul bazal. 3 mese principale, 2-3 gustari, si ajungem sa mancam intreaga zi. Nu, mesele mici si dese nu cresc metabolismul, doar muschii lucrati o pot face intr-o oarecare masura. Asadar, mancati doar cand va este foame si mergeti la sala.

Foto via.

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+