Alba ca zapada keto cu foi fragede – fara lactate, fara oleaginoase

Alba ca zapada era prajitura cel mai des facuta de mama cand eram mici. A ramas undeva in sufletul meu, datorita gustului racoritor-dulce. Am mai incercat in trecut sa fac alba ca zapada keto, acum mai bine de 5 ani, a iesit buna, insa foile acelea se faceau anevoios. Ieri, impinsa de rugamintile unei prietene, am decis sa adaptez reteta de lamaita din mixuri noi de fainuri, eliminand oleaginoasele. Am obtinut niste foi fragede, usor pufoase, perfecte de umplut cu crema racoritoare de lamaie bio.

Ingrediente foi:

  • 4 oua mici
  • 200 grame unt topit
  • 7 grame bicarbonat de amoniu
  • 50 grame Tagatesse
  • 10 grame coaja de lamaie bio
  • 5 grame sare
  • faina Szafi cat cuprinde (aprox. 150 grame)

Ingrediente crema:

  • 4 galbenusuri
  • 5 grame xanthan
  • 10 grame coaja de lamaie bio
  • 500 ml lapte cocos (sau smantana dulce, post-adaptare)
  • 1 gram vanilie Madagascar
  • 30 grame Tagatesse
  • 120 grame unt
  • 30 ml suc lamaie

Pentru blaturi, am mixat indulcitorul cu untul topit, apoi am adaugat pe rand ouale, bicarbonatul dizolvat in 2 linguri apa, sarea si coaja de lamaie. Am mixat cateva secunde, apoi am pus treptat in bolul mixerului faina Szafi, amestecand pana la omogenizare. Aluatul obtinut este unul ferm, dar pufos, asa ca nu treceti de recomandarea de 150 grame de faina Szafi. Tip: in adaptare untul e o grăsime indicata, însă dacă din motive medicale eviți orice produs provenit din lapte, poți utiliza ulei de cocos sau de migdale.


Am impartit aluatul in 3 cantitati egale si am presarat faina Szafi pe o foaie de copt, intinzand cu un sucitor de silicon foi de aproximativ 2 mm grosime. Am transferat foaia de copt cu aluatul intins in tava de cuptor, am intepat cu furculita din loc in loc, pentru a nu se umfla, apoi am copt fiecare foaie de aluat de alba ca zapada keto cate 15 minute la 180 grade, pe treapta din mijloc a cuptorului.

Pentru crema, intai am mixat cu un tel galbenusurile cu xanthanul, care are rolul de a ingrosa. Puteti utiliza si faina konjac sau guar. Am adaugat coaja de lamaie si vanilia, indulcitorul, apoi am subtiat acest amestec cu laptele de cocos, treptat, amestecand continuu cu acelasi tel. Am transferat oala pe aragaz, la foc minim, si am mixat continuu pana cand a inceput sa clocoteasca usor si sa se ingroase. Am luat crema de pe foc si am adaugat untul, amestecand pana la omogenizare. La final, am adaugat cele 2 linguri de suc de lamaie, care in afara aromei racoritoare, confera cremei stabilitate.

Am umplut foile cu crema obtinuta, dupa racirea acesteia, pastrand cateva linguri pentru deasupra. Am presarat fulgi de cocos cu coaja de lamaie bio si am lasat prajitura la rece 24 de ore, inainte de portionare. Enjoy!

Abonare la newsletter

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fii la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+