Dupa ce in urma cu aproape un secol specialistii au concluzionat ca dieta ketogenica are un rol terapeutic in tratarea si tinerea sub control a epilepsiei, recent au fost demarate si finalizate studii care releva rolul dietei ketogenice in ameliorarea durerilor.
Dovezile eficientei dietei ketogenice in tratarea diferitelor afectiuni – epilepsie, tumori cerebrale, diabet de tip II, boli neurodegenerative – sunt coplesitoare (studiu I si studiu II, de pilda). Vreme de decenii, dieta ketogenica a fost utilizata cu succes in tratarea epilepsiei, in mod particular pe cea infantila, iar eficacitatea sa a fost validata de o pleiada de studii clinice.
Continutul sarac in carbohidrati al unei astfel de dieta minimizeaza metabolismul glucidic si amplifica procesul de ketoliza, respectiv utilizarea corpilor cetonici (acetona, acetoacetat, beta hidroxibutirat) ca surse alternative de energie. Urmarile celulare, precum si mecanismele dietei ketogenice stabilite recent sugereaza ca un metabolism bazat predominant pe corpi cetonici poate reduce inflamatia si capacitatea de perceptie a durerii, in comparatie cu un metabolism bazat pe glicoliza.
Exista o serie de de dovezi, detaliate mai jos, care sugereaza ca o abordare metabolica a durerii ar putea reprezenta noi oportunitati clinice. Unele dintre aceste mecanisme au fost testate, iar cercetari clinice conexe se desfasoara in continuare.
-
Ca si crizele epileptice, durerile cronice implica excitabilitatea crescuta a neuronilor. Referitor strict la factorul durere, acesta poate implica neuronii periferici sau centrali, rezultand astfel intr-o similaritate a biologiei de la baza.
-
Medicamentele anticonvulsive sunt adesea prescrise pentru dureri neuropatice, acestea avand raspunsuri slabe in fata medicamentelor analgezice normale. Prin urmare, daca exista puncte comune in actiunile medicamentelor anticonvulsive si dieta ketogenica (vezi aplicatii in terapia anti-epileptica), acest stil alimentar poate avea efecte de ameliorare in cazul durerilor neuropatice.
-
A fost dovedit ca reducerea metabolismului glucidic are efect anticonvulsiv, fie ca este obtinut prin post, restrictie calorica, cresterea numarului de lipide cumulat cu resitrcitionarea carbohidratilor (dieta ketogenica) sau prin blocarea glicolizei cu 2-deoxiglucoza (inhibitor glicolitic). Adiacent, atat postul cat si 2-deoxiglucoza sunt analgezice, astfel incat, prin paralelism, si dieta ketogenica are capacitati terapeutice similare.
Astfel, indicatorii mentionati mai sus identifica dietele ketogenice ca fiind un domeniu care merita explorat si exploatat in domeniul minimizarii durerilor in viitorul apropiat.