Panica enorma a celor mai multe persoane care se arata interesate de o dieta ketogenica este aportul de vitamine. De unde vine acesta in contextul eliminarii fructelor? In dieta ketogenica permisiva, in care un aport de 20-30 grame de carbohidrati este acceptat, au loc suficient de multe legume si frunze care sa suplineasca micronutrientii oferite anterior de fructe. Dar care este raspunsul atunci cand vorbim de o dieta cu zero carbohidrati? Mineralele, sigur, pot fi obtinute din carne, peste, dar si din apa minerala, acizii grasi esentiali se regasesc si ei in unele din alimentele cu zero carbohidrati. Si poate v-ati grabi sa raspundeti ca toate celelalte vitamine, care nu se regasesc si pe care organismul nu le poate sintetiza, se pot suplimenta. Cu siguranta ca se poate suplimenta, dar sunt persoane care, atunci cand au adoptat o dieta zero carb, refuza orice supliment comercial. In acest sens, mai multi doctori au facut o serie de studii, incercand sa afle, in cazul de fata, daca apar deficiente de vitamina C.
Deficienta de vitamina C este una cu efecte vizibile. Scorbutul se manifesta initial prin amorteala, oboseala si dureri in membre. In cazuri extreme, poate duce la sangerari ale pielii sau ulceratii ale gingiilor, ba chiar la deces. In prezent, cazurile de scorbut sunt rare, insa in secolele trecute, erau frecvente si asociate in principal cu cei care calatoreau perioade indelungate pe mare. Consumul ridicat de hrana uscata, in speta biscuiti, si de mancare gatita in conserva cu un aport minim de proteina, precum si un insemnat consum de alcool, ducea adesea la scorbut. Frecvent, se ajungea la deces din cauza lipsei de vitamina C, iar recent, prin prisma unor studii efectuate asupra diverselor populatii de eschimosi, oamenii de stiinta au descoperit si care este motivul exact.
Esmee La Fleur, initiatoarea blogului ZeroCarbZen, a intervievat peste 25 de persoane care au o dieta compusa exclusiv din carne (zero carbohidrati), si toti au declarat, in timpul interviurilor, ca nu iau suplimente de vitamina C. Cu toate acestea, in urma analizelor, nu a aparut nicio deficienta. Cercetatorii considera ca exista o cale biochimica de prevenire a scorbutului in cadrul unei diete ketogenice, atunci cand ardem grasimi pe post de combustibil, spre deosebire de dietele in care energia se bazeaza pe carbohidrati. Dr. Stephen Phinney speculeaza ca beta-hidroxibutiratul (intaiul tip de corp cetonic sintetizat de ficat in conditii favorabile acestui proces – post negru sau dieta ketogenica) este un factor anti-scorbutic.
Oamenii de stiinta au analizat si cazul lui Roald Amundsen, primul explorator care a ajuns la ambii poli. In paralel, pentru a avea un termen de comparatie, acestia au cercetat si dieta celor care au facut parte din expeditia Terra Nova (1910-1913), condusa de Robert Falcon Scott. Filosofia lui Amundsen a fost sa se hraneasca exact cum o fac nativii – intuind ca este o dieta ideala in conditiile de mediu – in timp ce Scott a ales provizii formate din biscuiti si conserve de mancare, acestea neintrunind nici macar minimele calorice necesare unei astfel de expeditii dificile. Desi, exact de teama scorbutului, printre provizii s-a aflat si sucul de lamaie, bogat in vitamina C, intreg echipajul a murit de malnutritie si scorbut. Se pare ca molecula de vitamina C are o configuratie similara cu a glucidelor.
„(Vitamina C) este transportata din sistemul sangvin in celule de acelasi sistem de transport insulino-dependent folosit de glucoza… Glucoza si vitamina C se afla in competitie in acest proces, precum strainii care incearca sa ocupe acelasi taxi in acelasi timp. Intrucat glucoza este favorizata in aceasta competitie, absorbtia de vitamina C in celule este „inhibata global” atunci cand glicemia este crescuta… In consecinta, glucoza stabileste cata vitamina C ajunge in celule, conform nutritionistului John Cunningham, de la Universitatea din Massachusetts. Daca ne creste glicemia, absorbtia celulara de vitamina C va scadea in consecinta. Glucoza impiedica, de asemenea, si reabsorbtia vitaminei C la nivelul rinichilor, prin urmare, cu cat cantitatea de zahar din sange e mai mare, cu atat mai multa vitamina C se va pierde prin excretie. Infuzarea de insulina la pacienti a aratat cauzarea unei „scaderi drastice” ale nivelului de vitamina C din circulatie.”
Gary Taubes – Why We Get Fat
O alta explicatie pentru care consumul de carne si reducerea drastica a carbohidratilor suplineste lipsa vitaminei C este faptul ca aceasta e necesara in organism pentru sinteza de colagen (prin oxidare, desi este promovata ca fiind un puternic antioxidant). Rolul vitaminei C in acest proces este acela de a transfera o grupa hidroxil catre aminoacizii lizina si prolina. Hidroxilizina si hidroxiprolina insa se regasesc in cantitati apreciabile in carne, astfel incat o parte din rolul vitaminei C este indeplinit. Practic, riscul de deficienta este dat de cata carne NU consumam.
Pe langa consumul ridicat de carbohidrati, alti factori care impiedica absorbtia vitaminei C in organism sunt: consumul insuficient de proteina animala, consumul de alcool sau anorexia.