Rata obezitatii cunoaste, in prezent, cresteri alarmante, continuand trendul inceput in anii 1970. Tot mai multi copii construiesc premisele pentru viitori adulti cu probleme de greutate, in timp ce adultii care ii cresc aplica nenumarate diete pe ei insisi, pentru a scapa din acest cerc vicios.
In intreaga lume, specialisti in nutritie atrag atentia, insa rezultatele nu apar decat sporadic. Prea putin sa putem prezenta o involutie a acestui trend nociv. Din fericire insa, primim tot mai des raspunsuri, rezultate din studii, la intrebarile noastre pline de frustrare: eu de ce nu pot slabi? De ce ma ingras la loc? De ce nu mai merge dieta de acum 3 ani?
Am avut intotdeauna o reticenta in a consuma bauturi carbogazoase, si mai ales apa carbogazificata. Era poate un semnal al organismului meu, ori probabil faptul ca simteam ca ma roade stomacul dupa consum ma determina sa o evit. Nici bauturile dulci imbogatite cu dioxid de carbon nu ma atrag, insa exista nenumarate persoane pentru care o Cola Zero ori un Pepsi Max reprezinta desertul suprem, atunci cand tin o dieta. Daca le consumi si nu reusesti sa slabesti, desi au zero calorii, sper ca acest articol sa iti raspunda la intrebari.
Acest studiu, realizat in paralel pe soareci si pe 20 de subiecti umani, studenti la universitatea in cadrul careia s-a desfasurat, a aratat ca un consum zilnic de bauturi carbonatate (apa carbozagoasa, bauturi carbogazoase dietetice, bauturi carbogazoase obisnuite) duce la cresterea nivelului de ghrelina – hormonul foamei. Grupul de control a primit aceleasi bauturi, dar decarbogazificate. Concluzia a fost ca nu ingredientele erau cele care cresteau nivelul acestui hormon, ci aditia de dioxid de carbon.
Asadar, data viitoare cand alegi apa carbogazoasa, pentru ca nu iti place apa plata, urmareste-ti reactiile organismului. Daca senzatia de foame intervine mai rapid, poate ar fi bine sa agiti sticla de apa inainte si sa elimini o parte din bubbles :).