Am gustat prima oara avocado acum multi ani, intr-o salata. Era taiat cubulete mici si amestecat cu rosii si ceapa verde. Mi-a placut din prima, si probabil este genul de fruct pe care you either like it or hate it, precum durianul, pentru ca nu prea mai cunosc lume care sa il foloseasca. Dar cum sa nu imi placa un fruct cu textura de unt si gust de nuca?
Avocado, considerat, ca si oul, un super-aliment, contine o multime de vitamine, minerale si grasimi sanatoase. Vitamina K, C, potasiul, vitaminele B si magneziul sunt doar cateva dintre ele, iar un avocado intreg poate aduce pana la 50% din doza zilnica recomandata din toate acestea. Desi contine 9 grame de carbohidrati per 100 grame fruct, 7 grame sunt fibre, in final avand de fapt doar 2 grame de zahar.
Avocado nu contine colesterol sau grasimi saturate, si desi in prezent stim ca asta nu conteaza, grasimile saturate nefiind periculoase, fix acest lucru l-a facut popular printre nutritionistii old-school, determinandu-i sa il recomande in diete.
Avocado si uleiul de avocado sunt bogate in acid oleic monosaturat, acid care protejeaza inima si pe care il regasim si in uleiul de masline. Spre deosebire de uleiul de masline, uleiul de avocado este insa perfect pentru gatit la temperaturi inalte, avand un punct de ardere ridicat.
Desi este unul dintre fructele cu cel mai mare continut de grasimi, avocado ajuta la scaderea colesterolului (sic!) si a trigliceridelor, fapt dovedit in 8 studii clinice.
Beneficiile avocado sunt infinit mai multe. S-a concluzionat ca acesta ajuta la absorbtia mai rapida a nutrientilor din legume, atunci cand este folosit in bucatarie. Studiile au aratat ca alaturarea uleiului sau fructului de avocado legumelor creste cantitatea de antioxidanti asimilata de organism.
Faptul ca este si un aliment perfect de dieta este deja cunoscut. O dovada in plus ca grasimile te pot ajuta sa slabesti, atunci cand asocierile culinare sunt corect facute.