Dieta ketogenica, asa cum am vorbit de nenumarate ori despre ea, confera beneficii care nu pot fi reproduse de nicio alta dieta. In acest articol insa nu vom vorbi nici despre slabire, reglari glicemice, diminuarea retentiilor de apa si nici despre alte avantaje cumva logice pe care le avem dupa demararea dietei, ci despre beneficiile cognitive conferite de un protocol de dieta ketogenica.
O serie de grupuri de cercetare au demonstrat efecte neuroprotectoare puternice ale dietei ketogenice, cu trimitere la imbunatatirea comportamentului social si a cognitivului.
Alt studiu, efectuat in colaborare intre medici din SUA si Suedia, a aratat relatia dintre somn, epilepsie si memorie. Dovezile actuale indica, avand un control specializat asupra interventiei, ca dieta ketogenica este o optiune sigura in tratarea epilepsiei, comparat cu farmacoterapicele traditionale. In plus, datorita capacitatilor neuroprotectoare, dieta ketogenica poate conferi beneficii si in cazul altor boli neurodegenerative.
Dieta occidentala standard, cu recomandari de 50% carbohidrati, 30% grasimi si 20% proteine, are o serie de deficiente in ceea ce priveste nutrientii esentiali. Aceste deficiente vin fie din consumul ridicat de carbohidrati rafinati, fie dintr-un consum prea mare (neintentionat) de fitati (antinutrienti asociati cu cerealele si alte vegetale cu coaja), fie din minimizarea consumului de nutrienti esentiali, precum Omega3.
Corpii cetonici, pe care ficatul ii produce in diet ketogenica ca sursa alternativa de energie, prezinta beneficii in bolile neurodegenerative, precum epilepsia, Alzheimer sau Parkinson. Atunci cand corpul este adaptat dietei ketogenice, corpii cetonici alimenteaza cu aproximativ 75% necesarul energetic al creierului. Or, stiind ca in cazul unui pacient de Alzheimer, celulele neuronale prezinta incapacitatea de a mai folosi glucoza, ca sursa de energie, trecerea la dieta ketogenica, in care creierului i se ofera o alta sursa de „mancare”, nu poate fi decat benefica.
Corpii cetonici cresc eficienta mitocondriala, imbunatatind astfel capacitatea celulelor neuronale si protejandu-le de procese degenerative.
O alta serie de studii sugereaza beneficiile dietei ketogenice in ceea ce priveste calitatea somnului si imbunatatirea functiilor cognitive in cazul pacientilor cu epilepsie. Astfel, desi perioada de somn a scazut pe parcursul studiului, a crescut fereastra de REM (Rapid Eye Movement), acest lucru imbunatatind calitatea vietii pacientilor.
Este dificil, dupa zeci de ani in care i s-a acordat o importanta majora in cadrul a sute de studii, sa contesti beneficiile dietei ketogenice. Multitudinea de protocoale create si testate de-a lungul anilor si-au demonstrat eficienta intr-o paleta larga de patologii, fie in corelatie cu medicatie, fie ca abordare de sine statatoare.