Decenii intregi, untul a fost blamat pentru toate bolile cardiovasculare cunoscute omului. Banuit ca ar infunda arterele (cum sa crezi asta despre un aliment atat de cremos si alunecos?), a fost pus pe o lista neagra de alimente si a ramas acolo pana la inceputul secolului XXI, cand o serie de studii realizate pe subiecti umani au constatat ca nu untul (si in speta grasimile saturate) era problema, ci asocierea lui cu carbohidrati.
Asa cum am mai mentionat in nenumarate alte articole, e dovedit stiintific ca grasimile saturate sunt sanatoase, neavand nimic de-a face cu epidemia de boli cardiovasculare la nivel mondial. Din fericire pentru noi, adeptii dietei ketogenice, untul este promovat tot mai frecvent ca aliment sanatos si recomandat in diete.
Beneficiile consumului de unt
1. Untul contine vitamine liposolubile. Vitaminele sunt de doua feluri: hidrosolubile (se absorb in prezenta apei) si liposolubile (se absorb in prezenta grasimilor). Faptul ca untul vine la pachet cu vitamine liposolubile este inca o atestare a beneficiilor. Vitaminele A, K2 si E, desi in cantitati relativ mici raportat la 100 de grame, sunt asimilate rapid de organism. De altfel, vitamina K2 (forma animala a vitaminei K) scade riscul de boli cardiovasculare la femei cu 9 procente pentru fiecare 10 micrograme consumate, versus vitamina K1 (forma vegetala), care nu a prezentat nicio modificare a acestor procente in timpul studiilor.
2. Untul este bogat in acid butiric. Acidul butiric, a carui denumire vine din englezescul „butter”, este un puternic anti-inflamator.
3. Grasimile saturate sunt excelente pentru gatit. Lipsa legaturilor duble fac din grasimile saturate (unt, untura sau ulei de cocos) medii excelente pentru gatit la temperaturi ridicate.
4. Untul este bogat in acid linoleic conjugat. Asa cum am mai discutat, e dovedit stiintific ca acidul linoleic conjugat ajuta la scaderea masei de grasime corporala, iar unele studii au relevat ca are proprietati anti-cancer.
5. Untul este incredibil de gustos. Cred ca aici nu e necesara nicio explicatie, nu? 🙂
Desigur, untul, fiind o grasime, nu ar trebui alaturat niciodata carbohidratilor simpli. Painea, croissantele sau dulceata asociate untului duc la obezitate. Consuma untul cu legume verzi si carne sau branzeturi, toate alimente specifice dietei keto.
Foto via.
„Acidul butiric, a carui denumire vine din englezescul “butter”…
Nu, zau?!
Pentru cultura voastra generala: „butiric” vine din grecescul „βούτῡρον”, care, da, inseamna tot unt.
Nu toate vin din engleza…
Si butter de unde vine?….. din greaca.