Oxaloacetatul, un intermediar important din circuitul electric mitocondrial, face parte dintr-o multitudine de reactii metabolice ale organismului. O serie de studii au aratat ca oxaloacetatul poate preveni imbatranirea, accelereaza recuperarea in cazul traumelor intracraniene, ajuta in cazul bolilor neurodegenerative si poate repzenta un tratament adjuvant in diferite tipuri de cancer.
Oxaloacetatul, regasit in mitocondrii, condenseaza cu acetyl CoA pentru a forma citratul, in prima reactie din ciclul Krebs. Ciclul Krebs, cunoscut si sub denumirea de ciclul acidului citric, consta intr-o serie de reactii care produc agenti folositi in lantul transportului de electroni, catre productia ATP (adenozintrifosfat). ATP este sursa de energie pentru majoritatea reactiilor celulare. In lipsa unei productii adecvate de ATP, celulele nu functioneaza corespunzator. Prin urmare, oxaloacetatul este un component vital in productia ATP si trebuie regenerat permanent pentru a asigura o continuitate a ciclului Krebs. Metabolizarea glucozei necesita prezenta acestei molecule, in timp ce reducerea cantitatii de oxaloacetat, prin reducerea ingestiei de carbohidrati, conduce catre productia de corpi cetonici.
Acest compus, care se regaseste de cativa ani si ca supliment alimentar, prin izolarea moleculei si transpunerea acesteia in forma de injectii sau pilule, poate fi produs de catre organism in cadrul unui water fast (post negru „umed”, in care e permis consumul de lichide non-calorice). Fondul ideal pentru un post negru este, desigur, dieta ketogenica. Motivul e simplu: in cadrul dietei ketogenice, organismul trece de la preluarea energiei din carbohidrati ingerati la energie produsa din grasimi. Tesuturile noastre grase devin astfel o sursa excelenta de energie pentru organism in timpul unui post, senzatia de foame fiind mult diminuata sau chiar anulata.
Beneficiile studiate ale oxaloacetatului
- Previne si/sau anuleaza efectele produse de pesticide asupra creierului. Ingestia de pesticide prin intermediul hranei duce la cresterea cantitatii de glutamat la nivelul creierului, iar oxaloacetatul este cunoscut ca fiind „consumator” de glutamat. Injectarea unor doze ridicate (1mM la rozatoare) de oxaloacetat poate reduce glutamatul seric cu pana la 30-40%, provocand migrarea glutamatului din lichidul cerebrospinal in circulatia periferica.
- Oxaloacetatul protejeaza enzimele mitocondriale de stresul oxidativ.
- Oxaloacetatul reduce nivelul zaharului din sange si rezistenta la insulina. (Studiu)
- Oxaloacetatul ofera protectie neuronilor. (Studiu)
- Oxaloacetatul reduce pofta de zahar.
- Oxaloacetatul imbunatateste somnul, dar si nivelul de energie al organismului.
- Oxaloacetatul scade abilitatea organismului de a produce si stoca grasime.