In bucatarie miroase a verile copilariei. A o duminica in care o convingeam pe mamaie, mereu aparent neobosita, sa ne faca branzoaice. Aluat usor dulce, pudrat cu zahar, umplutura din telemea sarata. Sunt convinsa ca doar ea mi-a cultivat obsesia pentru combinatiile de dulce cu sarat. Poate candva o sa va arat reteta ei de placinta de dovleac cu piper proaspat rasnit. Azi, ramanem la o adaptare pufoasa si delicioasa: branzoaice keto la cuptor, cu telemea de oaie.
Ingrediente aluat:
- 150 grame ketomix cozonac
- 180 grame smantana 25%
- 2 oua
- 5 grame praf de copt
- 50 grame unt topit
- 50 grame indulcitor (am folosit Tagatesse)
- Ketomix Universal pentru pudrat blatul
Ingrediente umplutura:
- 300 grame telemea oi
- 1 ou
- 30 grame indulcitor
Intai am amestecat smantana cu ouale si indulcitorul. Am adaugat ketomixul de cozonac si praful de copt si am mixat pana cand am obtinut un aluat legat. Am adaugat untul topit, am omogenizat si am format aluatul intr-o bila pe care am tavalit-o prin ketomix universal.
Pentru umplutura, am pasat ingredientele cu o furculita. Am vrut textura in interior, am vrut zone dulci combinate cu zone complet sarate. Am impartit aluatul in 10 bile mai mici, am intins cu sucitorul foi rotunde si am pus in fiecare cate o lingura de umplutura. M-am ajutat de o forma de empanadas sa le inchid, insa puteti utiliza si doar varfurile degetelor.
Inainte de a le introduce la cuptor, eu le-am uns cu galbenus. Puteti sari acest pas, le puteti umezi usor cu apa ori presara cu indulcitor sau mac. Alegerea e a voastra. Le-am copt aproximativ o ora la 170 grade. Sunt perfecte atat calde, cat si reci. Enjoy!