Buget redus pentru mese sanatoase – 150 lei pe saptamana pentru o familie mica

Vara este, cu siguranta, cel mai ofertant anotimp: avem legume de sezon ieftine, animalele pasc si dau mai mult lapte iar branzeturile au preturi ok – cu diferente mari intre capitala si orasele din provincie, in favoarea celor din urma -, la fel si ouale. Tot vara avem acces mai facil la peste local, mai cu seama la cel de Marea Neagra, bogat in Omega3. Am gandit aceasta provocare, de a ma incadra in 150 lei pentru cosul saptamanal, din mai multe considerente:

  1. Lumea in general crede ca a manca sanatos inseamna a cheltui multi bani. Sigur, se poate si asa, fara dubiu. Insa articolul de fata, care va detalia experienta mea pentru o saptamana, vrea sa arate ca mancarea poate fi gustoasa si sanatoasa si cu bani mai putini.
  2. Dupa vacante, avem tendinta de a ramane usor nostalgici si de a comanda mai des mancare. Cheltuielile adunate astfel sunt mult ridicate, desigur, ori eu cred ca e important sa avem si o educatie financiara buna.
  3. E important sa profitam de sezonalitate, si cand sa o facem daca nu vara?
  4. Am vrut sa ies din sfera „ieftin inseamna junk” si sa arat ce am reusit eu sa fac cu cei 150 lei si in ce am transformat ingredientele cumparate.

 

LISTA CUMPARATURI BUGET REDUS – total 109 lei

  • ? 1.4 kg cotlet porc – 23 lei
  • ? 0.5 kg fasiute curcan – 10 lei
  • ? 0.8 kg carne tocata vita/porc – 10 lei
  • ? 3 burgeri Angus – 17.4 lei
  • ? 0.2 kg cascaval maturat – 7 lei
  • ? 24 ouă prepeliță – 7.5 lei
  • ? 0.5 kg castraveți – 2 lei
  • ? 1 kg dovlecel – 3 lei
  • ? 1 kg roșii – 3 lei
  • ? 1 kg vinete (o vânătă uriașă) – 3 lei
  • ?️ 1 kg ardei colorați grăsuți – 3 lei
  • ? 0.5 kg frăguțe de pădure – 6 lei
  • ? 0.5 kg zmeură de pădure – 10 lei
  • ? Verdeață (tarhon, marar, ceapa verde, patrunjel) – 5 lei
  • Ce mai aveam eu in casă deja: ceapa uscată, ardei iute, condimente, niste telemea de oaie, 8 oua de găină, usturoi, bulion, ceva suc de roșii, ulei de masline, ceva masline colorate, o bila mica de mozzarella, un pachet de unt, precum si diferite ketomixuri.

RETETE DE BUGET REDUS

1. Ardei umpluți cu ragu, la cuptor

  • ? 600 grame carne porc/vită tocata
  • ? 150 grame cârnați scoși din pleură (ii aveam in congelator, puteți completa cu extra carne tocată)
  • ? O ceapă taiata fin
  • ? 3 catei usturoi
  • ? 3 linguri ulei măsline
  • ?️ 6 ardei tăiați jumătăți
  • ? 3 rosii exagerat de coapte pasate in blender
  • ?Cate o lingurita rasa de: piper, sare, nucsoara, busuioc uscat, chimen macinat (sau semințe)
  • ? Optional 80 grame brânză, de pus cate un strop pe fiecare jumatate de ardei.
  • ? 500 ml suc roșii turnat in tava peste ardei, cu o crenguță de cimbru.

Pe scurt, intai am incins uleiul de masline, am calit ceapa si usturoiul, apoi am adaugat carnea si am gatit-o. Am condimentat-o bine si am adaugat si rosiile pasate la blender, apoi am lasat acest ragu sa fiarba cam o ora la foc mic. Am curatat ardeii, i-am taiat in jumatati si i-am umplut cu aceasta compozitie.
Am pus cate un varf de branza pe fiecare ardei si am turnat sucul de rosii peste ei, in tava. I-am mai tinut la cuptor aproximativ o ora.

2. Oua scotiene

  • ? 300 grame carne tocata
  • ? 80-100 grame carnati scosi din pleura si maruntiti la blender
  • ? 6 oua de prepeliță fierte
  • ? 3 catei de usturoi
  • ? 3 linguri apă rece
  • ? Cate o linguriță rasă de: sare, piper, nucșoară
  • ? Mărar am uitat sa pun deși aveam
  • ? 3 linguri de ulei de măsline pentru prăjit 1-2 minute (după le-am introdus in cuptor)
  • ? Ketomix pane de tăvălit chiftelele

Am pus in robot carnea tocata, carnea de carnati, usturoiul, apa si condimentele. Am invelit fiecare ou in compozitia de carne, am tavalit chiftelele prin ketomix pane, apoi le-am prajit usor pe fiecare parte. Am introdus tigaia in cuptor inca 15 minute.

3. Ardei umpluti cu branza

  • ?️ 4 ardei rămași de la ragu si un capia din frigider
  • ? 100 grame cascaval si ceva resturi de telemea de oaie (cam 100 grame)
  • ? O legatura ceapa verde
  • ? O legătură mărar
  • ? 3 catei usturoi
  • ? 1 lingura ulei măsline in tigaie
  • ? O rosie felii pentru pus capac ardeiului umplut

Tot cu ajutorul robotului, am facut o pasta din cascaval, telemea de oaie, usturoi si
verdeturi. Am umplut ardeii, am sigilat branza cu felii de rosie, apoi i-am prajit in tigaie la foc mic.

4. Tigaie picanta de curcan

  • ? 500 grame fâșii curcan
  • ?️ 2 ardei (optional si ardei iute)
  • ? O ceapă si 2 catei usturoi
  • ? 100 ml suc rosii
  • ? Ulei de măsline
  • ? Sare si piper

Intr-o tigaie, am incins 3 linguri de ulei de masline si am calit ceapa si usturoiul. Am adaugat fasiile de curcan, condimentele, si le-am gatit cateva minute, apoi am pus sucul de rosii. Am mai lasat tigaia pe foc aproximativ 15 minute, la foc mic.

5. Supa crema de rosii si dovlecel

  • ? 1 kg rosii bine coapte
  • ? 2 cepe si 2 catei usturoi
  • ?️ 1 ardei capia
  • ?⁠ 2 dovlecei mici sau unul mare
  • ? 500 ml suc rosii
  • ?⁠ 1 lingura smantana fermentata
  • ? 50 ml ulei de măsline
  • ? Sare si piper

Am spalat legumele si le-am taiat in felii mari. Le-am asezat intr-un vas de ceramica si am condimentat bine cu sare si piper, apoi am turnat uniform uleiul de masline. Le-am copt in cuptor cam o ora la 170 grade. Dupa coacere, le-am pasat in blender, pastrand in vasul de ceramica zeama lasata de legume. Am strecurat piureul obtinut cu o strecuratoare mare, pentru ca supa sa iasa cat mai fina. Am adaugat peste piure zeama ramasa si sucul de rosii si am pus totul la fiert la foc foarte mic, cam 30 minute. Dupa ce am stins focul, am adaugat smantana si am amestecat. Puteti servi cu crutoane din chifla keto.

6. Tarta frageda cu fragute si zmeura

Aici lucrurile au fost simple, am folosit ACEASTA reteta pentru blat, l-am copt cateva minute gol la cuptor, in tava de tarta, apoi am adaugat fructele spalate si scurse si am reintrodus tava la cuptor 30 minute.

7. Cotlet de porc la sousvide

  • ? 1.4 kg cotlet porc
  • ? Coaja si zeama unei lămâi
  • ? 2 crenguțe cimbru
  • ? 50 ml ulei măsline
  • ?️ 1 ardei iute mic
  • ?Sare, piper, chimen măcinat

Eu am pregatit carnea la sousvide, insa in lipsa acestui device, pasii sunt urmatorii:
feliati carnea in bucati de aproximativ 1 cm grosime. Mixati condimentele cu tot cu uleiul si ungeti feliile de carne cu acest amestec. Intrucat cotletul e o carne slaba, pentru a nu usca in cuptor friptura, auriti un pic feliile intr-o tigaie incinsa. Incheiati gatirea la cuptor, 30 minute, la 180 grade.

Sapte retete documentate, fotografiate, plus inca alte mese pe langa: omlete, salata de rosii cu castraveti si ceapa, dovlecel grill si prajit, o vanata coapta, facuta salata cu ulei de masline si ceapa, burgeri la grill. E bine, e rau? Pentru mine a fost un experiment tare util si abia astept sa merg maine la piata, pentru urmatoarea provocare, si sa o impartasesc cu voi!

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+