Avem tendinta, desigur eronata, de a considera ca tot ceea ce este natural este si sanatos. Insa am invatat impreuna, de-a lungul timpului, ca lucrurile nu stau asa. De la celebra echinaceea, panaceu universal in consolidarea imunitatii, care a devenit interzisa copiilor sub 10 ani, pana la diverse tincturi care, pe langa mici beneficii, pot crea dezechilibre hormonale serioase, prin continutul de fitoestrogeni sau de alti compusi, stiinta a descoperit, de-a lungul timpului, ca nu orice substanta se regaseste in natura ne este si benefica. Desigur, excludem din start in aceasta discutie otravurile naturale, precum cianurile, cucuta sau beladona, caci nu ele fac subiectul acestui articol, ci o substanta denumita caragenan, intens utilizata in industria alimentara, pentru proprietatile sale gelifiante si stabilizatoare.
Caragenanul reprezinta o familie de polizaharide, asadar e un carbohidrat, extras din alge rosii comestibile, si este intens utilizat in industria produselor lactate, pentru proprietatile sale. Produsele ce contin caragenan capata o structura mai stabila si prezinta o durata de viata mai lunga la raft, fara a necesita refrigerarea inainte de desigilare. Suna bine, nu? Extras natural, termen de expirare indepartat, ce e negativ in aceste lucruri?
In functie de gradul de sulfatare, exista trei tipuri de caragenan: Kappa-caragenan, care are un singur grup sulfat per dizaharida, iota-caragenan cu doua grupari si lambda-caragenan cu trei. Utilizat ca aditiv alimentar inca din secolul 15, caragenanul este o alternativa vegana la gelatina, pe langa celelalte proprietati ale sale.
Folosit intens inca din 1930, in anii 1980 i s-a demonstrat in studii pe soareci potentialul cancerigen pe soareci, insa in ciuda acestui fapt, este in continuare utilizat la scara larga. Cunoscut deja, prin prisma testelor clinice, pentru proprietatile sale puternic inflamatoare, caragenanul este folosit in cadrul testarilor de medicamente pentru a induce inflamatia si alte boli animalelor.
Caragenanul este de doua tipuri: degradat, puternic inflamator, si nedegradat. Cel degradat este obtinut prin prepararea algelor rosii intr-o solutie acida, in timp ce cel nedegradat, preparat intr-o solutie alcalina, este cel utilizat in industria alimentara. Ce se intampla insa cu el cand ajunge in mediul acid al sistemului digestiv?
Structura chimica specifica caragenanului determina organismul, dupa ingerarea acestuia, sa ofere un raspuns imunitar puternic, conducand astfel la inflamatie. Desigur, inflamatia cronica este precursor pentru o multitudine de boli, printre care artrita reumatoida, arterioscleroza, sau o serie de tipuri de cancer.
Unde gasim caragenan?
- Produse lactate (smantana lichida, produse lactate degresate, inghetata, budinci, creme)
- Mezeluri (salamuri, crenvursti)
- Bauturi nutritive, pudra sau lichide
- Carne pregatita pentru gatit
In ciuda studiilor clinice, caragenanul este in continuare aprobat de USDA ca aditiv, si ramane intens utilizat in nenumarate produse alimentare. Ba mai mult, in 2015, Comitetul de experti al FAO pe Aditivi Alimentari a anuntat ca nu „exista ingrijorari” in privinta utilizarii caragenanului in formulele de lapte pentru copii in concentratii de pana la 1000 mg per litru, desi UE l-a interzis in acest scop.
Desigur, nu ne putem feri permanent de toti aditivii cu potential inflamator, cancerigen, sau care provoaca diverse modificari la nivelul organismului. Insa 30 de minute in plus petrecute in supermarket, citind etichetele produselor achizitionate, ne vor face mai constienti si mai responsabili cu ceea ce alegem sa consumam.
numai sa avem cum sa citim pichinetele alea de ingrediente fara lupa.Toti oamenii ar trebui sa aiba o lupa mica sa poata sa o ia cu ei la cumparaturi pentru ingredientele alea scrise pichinete.Usor de spus,dar greu sau imposibil de citit ingredientele scrise pichinet
Majoritatea oamenilor au vazut destul de bun sa citeasca la dimensiunea aia.
Ramona, limitează-te la performanțele propriei persoane! La ora actuală procentul copiilor, adolescenților și tinerilor cu probleme de vedere este cel mai mare din ultimii 50 de ani. Nu vorbi din simplu spirit de contradicție!