Ce este NAD+ si care sunt beneficiile sale

NAD este acronim pentru nicotinamide adenine-dinucleotide si este o coenzima care se regaseste in toate celulele corpului, implicandu-se in sute de procese metabolice din corp – energia celulara si homeostazia mitocondriilor se numara printre cele mai importante roluri NAD+.

Descoperit in 1906 in cadrul unor experimente pe drojdii, a devenit in scurt timp intens cercetat, iar studiile asupra acestei coenzime continua si in prezent. Un exemplu elocvent, care a determinat continuitatea studiilor, este rolul niacinei (precursor de NAD+) in ameliorarea simptomelor pelagrei – o boala cu potential fatal, extrem de raspandita in sudul SUA la inceputul secolului 20. In timp, au fost descoperiti si alti precursori (acidul nicotinic – vitamina B3, nicotinamida, nicotinamid-ribozida) capabili sa utilizeze cai metabolice existente, pentru a se transforma in NAD+.

Poate ai auzit vreodata de sirtuine – grupari proteice cu rol antioxidant, care controleaza inclusiv capacitatea organismului de a metaboliza bolul alimentar, dar si de a arde tesut adipos. Ei bine, desi descoperite in 1970, abia in anii ’90 s-a evidentiat ca sirtuinele nu isi indeplinesc functiile decat in prezenta NAD.

Corelatia intre nivelul de NAD+ si varsta

In prezent, cel mai cercetat beneficiu al NAD+ este cel anti-imbatranire. Si nu fac referire la riduri, ci la procese de deteriorare mult mai importante care au loc odata cu inaintarea in varsta: bolile neurodegenerative, apoptoza celulara intr-un ritm mult mai rapid decat generarea de noi celule, ori diferite alte patologii al caror risc creste la senectute. Din pacate insa, nivelul de NAD+ la nivel celular scade cu trecerea timpului, astfel incat instalarea proceselor degenerative nu intarzie sa apara. Din surse alimentare, NAD+ este obtinut cel mai usor din nicotinamid-ribozide, care se regaseste in pestele marin, produsele lactate, ciuperci si legume verzi. De asemenea, nivelul de NAD+ poate creste in perioadele de fasting si/sau de restrictie calorica.

In timp, celulele noastre trec prin diferite procese: oxidare, glicare, metilare. In timpul oxidarii, radicalii liberi pot deteriora membrana celulara, iar ulterior proteinele si acizii grasi din celule. Prin glicare, radicalii liberi reusesc sa se lege de mitocondrii, proteine si ADN – ducand la afectarea acestora. Ca urmare, ADN-ul afectat de acesti compusi chimici nu va mai avea capacitatea de a produce ADN nou pentru viitoarele celule, blocand practic renegerarea celulara.

Cauzele scaderii nivelului de NAD+

Un nivel scazut de NAD afecteaza organismul pe mai multe planuri. Intai, reduce abilitatea celulei de a produce si folosi ATP (energie). Apoi, cum celula nu mai gaseste cai de a se mentine sanatoasa – din cauza unui nivel scazut de NAD – aceasta moare. Este evident asadar cum NAD+ are roluri cruciale in mentinerea sanatatii neuronale, dar si a functiilor tuturor organelor.

Studiile efectuate pe animale – cu grupuri de control pe placebo – arata cum, in cazul soarecilor expusi la acelasi nivel de radicali liberi, dar care primeau suplimente de NAD+, apoptoza celulara este mult redusa.

Cum cresc nivelul de NAD?

  1. Suplimente alimentare – fie sub forma unor precursori (cea mai buna varianta fiind NMN, care stimuleaza corpul sa produca NAD+), fie sub forma de NAD+, alaturat unei alte coenzime, respectiv Q10.
  2. Abordarea nutritionala – dietele cu un continut scazut de carbohidrati si unul ridicat de lipide (ketogenica, low carb) cresc raportul NAD+/NADH, protejand astfel organismul de efectele oxidarii.
  3. Postul negru/intermitent prelungit – nerecomandat persoanelor vulnerabile, cu tulburari alimentare, postul negru duce la cresterea productiei de NAD+.

Conform mai multor studii, administrarea de NAD poate contracara bolile metabolice specifice imbatranirii, precum si neurodegenerarea. In alt studiu, suplimentarea NAD a dus la restaurarea functiei mitocondriale, a redus inflamatia si pierderile sinaptice, precum si pierderile de neuroni. Poate ca este enorm spus (vezi rezumatul studiului) ca o boala precum Alzheimer poate fi reversibila doar cu ajutorul unui supliment, insa cu siguranta studiile – desi preponderent pe soareci – sunt promitatoare.

Personal, am inceput administrarea de NAD+ bunicii, diagnosticata cu dementa senila acum cativa ani, iar imbunatatirile sunt impresionante. De la lipsa de reactii si atacuri de panica, o luna de administrare de NAD+ s-a tradus prin disparitia totala a panicii – care cauza inclusiv crize astmatice, o mai buna prezenta in discutie si redresarea memoriei pe termen scurt.

Unele clinici administreaza NAD intravenos, prezentand imbunatatirile observate la pacienti.

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

5 comentarii

  1. ce fel de NMN sau NAD + ati cumparat entru administrare si de unde? Multumesc

  2. Tratamentul cu NMN și NAD+ se face și în România? Unde?
    Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!

    • Acestea sunt suplimente pe care le puteti achizitiona din diverse surse, nu sunt tratamente medicale pe care sa le faceti in cadrul vreunei clinici, in Romania.

  3. Acest produs(nicotinamidă dinucleotidă adenină) se consumă împreună cu Resveratrol, pentru a avea efectul scontat!! Ambele sunt produse de laboratorul ”EVOLVA” din Elveția. Se găsesc pe site-ul ”NMN ROMÂNIA”.
    Nu cunosc eficiența lor, însă despre Resveratrol pot spune că este super benefic. Se pare că ele acționează în sinergie, având multe efecte benefice.

  4. Am vazut un documentar despre NAD.
    Am rămas șocat. Pe DaVinci.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+