„Saptamana asta nu imi trimite meniul, plec in vacanta si nu pot sa il respect.” Este o fraza pe care o aud frecvent vara sau in preajma sarbatorilor. Analizand lucrurile insa, ne dam seama ca si oamenii din alte tari consuma tot mancare, nu pietre de moara, si ca oricine, din absolut orice tara, poate tine dieta ketogenica, rezultand asadar ca si in vacanta iti poti mentine un stil de viata sanatos, fara riscul de a reveni cu greutate in exces. Ba mai mult, daca iti iei o serie de parametri populari cu privire la cantitatea de mancare, iti poti mentine si ritmul de slabire.
Daca esti deja de cateva saptamani la dieta, stii cam cum arata o felie de 50 de grame de branza feta sau o felie de cotlet de porc de 200 de grame. Ia-ti repere aproximative ajutandu-te de palme, pentru a te asigura ca eroarea nu e mai mare de +/-10%. In cazul legumelor, lucrurile sunt si mai simple. Stii deja ca un ardei gras verde mediu, curatat, are aproximativ 100 de grame, sau ca doi castraveti cornichon au cam aceeasi greutate. O rosie are intre 60 si 150 de grame in general, iar intr-un castron destinat salatelor sigur nu incap mai mult de 50 de grame de frunze. Dar ce mananci in functie de destinatia aleasa?
1. Ce mananc in vacanta in Romania?
Aici e destul de simplu sa indic alimentele, intrucat stiu exact ce si unde gasesti. Daca ai ales sa iti petreci vacanta la munte, oferta este extrem de variata. La micul-dejun, poti consuma oua (maxim 3, in functie de numarul de mese si necesarul caloric, dar si bazandu-te pe istoricul meniurilor anterioare), cantitati mici de slanina (20-30 grame, fiind foarte calorica) cu mustar fara zahar, mezeluri traditionale locale, branzeturi, castraveti, ardei, cantitati reduse de rosii. Pentru pranz si cina, oferta este si mai variata: carne de orice tip la gratar (porc, pui, vita, pastrama, peste), salate din frunze cu ulei adaugat de tine (1-2 linguri) si otet, exclus balsamic, sare si piper. Poti opta si pentru platouri cu branzeturi, insa atentie la cantitate. In medie, 100 de grame de branzeturi maturate (telemea, cheddar, gorgonzola, parmezan) au peste 400 de calorii, telemeaua fiind cea mai putin calorica, cu doar 270 de calorii. Garniturile sunt si ele variate: legume la gratar (ardei, vinete, dovlecel, ceapa), sparanghel, fasole verde, ciuperci gratinate, spanac, varza.
Daca mergi la mare, poti consuma si alimentele de mai sus, dar si fructe de mare sau peste. Sunt alimente pe care le gasesti in ambele areale turistice, insa personal nu as consuma creveti in varful muntelui. 🙂
2. Ce mananc in vacanta in Grecia?
Am sarit peste Bulgaria deliberat, intrucat alimentatia acestora e similara cu a noastra. Putin mai la sud, gasim urmatoarea destinatie preferata a romanilor, la fel de ofertanta in ceea ce priveste dieta ketogenica. Micul dejun poate fi reprezentat de un iaurt grecesc gras cu seminte sau fructe de padure, o omleta cu bacon sau de halloumi la gratar. Pentru pranz si cina, pe langa elementele comune cu gastronomia romaneasca, poti opta pentru: feta la cuptor cu rosii si oregano, musaca de vinete sau dovlecel, calamari umpluti cu branzeturi, gyros la farfurie fara lipie si cartofi prajiti, creveti, orice tip de peste la gratar sau cuptor, salata de vinete greceasca, miel la cuptor sau la gratar, mixuri de masline, dovlecei umpluti cu carne, mici cantitati de tzatziki etc.
3. Ce mananc in vacanta in Turcia?
Desigur, nu porc, pentru ca religia musulmana nu permite consumul acestui aliment. Dar asta nu inseamna ca nu ai o multime de variante gustoase: kebap la farfurie fara cartofi si lipie, de miel sau vita, sish kebap – un mix de carne tocata asezonata cu condimente specifice, pregatita la gratar, alaturi de legume, miel la cuptor, branzeturi, pastrama, carnati (sugiuc). La micul dejun nu ratata celebrul menemen, adica oua coapte alaturi de legume in suc de rosii. Vinetele sunt legume-vedeta in Turcia, si le gasesti pregatite in diverse moduri in meniurile restaurantelor.
4. Ce mananc in vacanta in Italia?
Desi lumea se panicheaza cand merge in vacanta in Italia, asociind-o exclusiv cu pastele si pizza, peninsula are o gastronomie bogata si ofertanta pentru dieta ketogenica. Pornind de la platourile cu antipasti – antreuri -, ajungem la salata cu baza de rucola, cu grana padana, parmiggiano si gorgonzola, prosciutto, migdale si masline, pana la carnati proaspeti, fructe de mare si peste. Restaurantele de tip autoservire, cu mici insule de gatit, in spatele carora poti vedea exact cum ti se prepara mancarea, sunt o alegere ieftina si sanatoasa: grill-barul, barul de salate si platourile de branzeturi si mezeluri traditionale sunt alegeri keto delicioase. Daca esti cazat la hotel si ai micul dejun inclus, ai o multime de optiuni pentru a ramane keto: oua gatite in nenumarate moduri, mezeluri, diferite tipuri de branza, legume proaspete.
In sudul Italiei, gastronomia este si mai prietenoasa cu dieta ketogenica: pe langa cele enumerate mai sus, intalnesti des in restaurante anchois, ton, capere, zucchini, vinete, sparanghel, ciuperci.
5. Ce mananc in vacanta in Spania?
In Spania, mancarea variaza enorm in functie de zona vizitata. In Andaluzia, intalnesti celebra gazpacho, supa rece de rosii proaspete. Tot aici, poti comanda Pringa, un amestec de carne de porc, carnati si grasime, gatita mai multe ore. Pestele este gatit in felurite moduri si este o alegere excelenta pentru masa principala, in timp ce dimineata poti opta pentru branzeturi si jamon Iberico sau jamon Serrano.
In regiunea Aragon, felurile principale sunt pe baza de miel si carne de porc, iar branzeturile si sunca de porc ofera o paleta bogata.
Daca vizitezi Barcelona sau imprejurimile, ai o multime de variante culinare: bascii gatesc codul in nenumarate feluri, iar porcul si fructele de mare sunt si ele la loc de cinste. Fripturile de vita, prepelita, carnea de gasca marinata sunt specialitati pe care le poti intalni in restaurante. Daca vrei sa iei masa in aer liber, pe plaja, celebra piata de pe Rambla iti ofera o varietate mare de nuci, branzeturi si mezeluri traditionale.
Dupa cum vezi, e simplu sa nu iti incalci principiile dietetice oriunde te-ai afla. Si nu uita sa consumi maxim 3 mese pe zi. Mancam ca sa traim, nu invers!
1 comentariu