Sunt unele gusturi care ne duc undeva departe – iar pe mine chiftelutele astea pufoase ma duc in perioada facultatii, cand mergeam cu colegii la IKEA sa mancam prostioare. Sunt ani de cand nu am mai mancat, iar de cateva zile imi incoltise in minte ideea ca pot replica gustul si pot obtine chiftelute suedeze keto, fara compromisuri in ceea ce priveste ingredientele. As spune ca au iesit chiar mult mai bune – insa nu reusesc sa imi dau seama daca se datoreaza totul unui ingredient anume – smantana dulce din aluat – ori tuturor impreuna. Cert este ca e o reteta care trebuie musai incercata.
Ingrediente:
- 800 grame carne tocata amestec 30% grasime
- 100 ml smantana dulce 30%
- 100 grame ceapa rosie tocata fin
- 2 catei usturoi
- 20 grame ketomix pane
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita piper
- 1 lingurita mix all spices (ienibahar, nucsoara, chimion, paprika)
- 1 varf de lingurita scortisoara Ceylon
- 100 ml ulei masline pentru prajit
Ingrediente sos:
- 300 ml supa concentrata de vita
- 200 ml smantana dulce 30%
- 1 lingura mustar dijon
- 50 grame unt
- sare, piper
Pentru chiftele, am amestecat toate ingredientele, mai putin uleiul de masline, desigur. Am lasat compozitia cam o ora in frigider. Am format apoi cam 40 chiftelute mici, rotunde, pe care le-am prajit in uleiul de masline, la foc mediu. Intr-o alta tigaie, am topit untul, apoi am pus toate celelalte ingrediente pentru sos si am omogenizat, la foc mic. Cand a inceput sa clocoteasca usor, am adaugat chiftelele. Le-am lasat cam 30-40 minute in sos, sa fiarba lent. Enjoy!
*Valorile nutritionale sunt pentru intreaga reteta, estimata la 6 portii. Uleiul de masline nu a fost luat in considerare in totalitate, intrucat a ramas in tigaie cam 60%.