Pe meleaguri autohtone, chlorella, o alga verde intens utilizata in Asia si SUA, a inceput sa capete interes doar in ultimii cativa ani. Chlorella e o alga unicelulara a carei productie la scara larga a inceput prin anii ’60 in Japonia, dupa ce i-au fost sesizate beneficiile. Ulterior, productia acesteia s-a extins in intreaga Asia, lucru deloc de mirat, tinand cont de faptul ca asiaticii sunt adeptii suplimentelor naturale si a super-alimentelor.
Chlorella Growth Factor
Ai auzit de HGH, nu? Human Growth Factor sau hormonul de crestere, este cunoscut pentru beneficiile sale, cele mai cunoscute fiind proprietatile anti-imbatranire si de crestere a masei musculare. Ei bine, chlorella contine intr-o proportie ridicata un factor de crestere, compus din aminoacizi, peptide, vitamine si acii nucleici. Acesta intarzie procesul de imbatranire si protejeaza sistemul nervos si pe cel digestiv, iar concentratia de vitamina C mentine sanatatea pielii.
Micronutrientii din chlorella
Aceasta microalga contine, pe langa toti aminoacizii esentiali (caracteristica importanta pentru vegetarieni sau adeptii posturilor religioase), grupul vitaminic B, betacaroten (precursor al vitaminei liposolubile A), luteina (antioxidant ce ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase), o paleta larga de minerale (magneziu, potasiu, fosfor, fier, cupru, iod), acid linoleic si Omega3.
Cum functioneaza chlorella
Prin inhibarea unor enzime proinflamatoare si a unor markeri specifici, chlorella scade inflamatia din organism. Acest studiu atesta cresterea rezistentei organismului contra E. coli, prin imbunatatirea functiei imunitare. Microalga reduce impactul stresului asupra axei hipotalamus-pituitara-adrenala, fiind prin urmare o alegere excelenta in cazul persoanelor care activeaza in medii stresante. Prin continutul ridicat de acid gammabutiric, ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Aportul de clorofila si de cobalamina (B12) creste productia de glutation, antioxidant responsabil cu cresterea si regenerarea celulara, protejarea ADN de stress oxidativ sau metabolizarea elementelor toxice din organism. Prin scaderea inflamatiei, chlorella poate fi de ajutor in cazurile de dermatita atopica, in accelerarea vindecarii ranilor, precum si in minimizarea efectelor bacteriilor care provoaca acnee.
Efecte secundare ale administrarii
Conform studiilor, un procent de sub 20% din cei care folossc chlorella au raportat efecte secundare minore, printre ele numarandu-se greata, balonarea, ameteala, dureri de cap sau insomnii.
Photo via Shuttershock.
Poate fi încadrată și Spirulina în această categorie?
Chlorella are foarte multe beneficii, chiar este recomandat sa facem cate o cura cu acest superaliment minunat. In caz de hipertiroidism insa nu este recomandat.