Colesterolul total – un marker irelevant in ceea ce priveste sanatatea

In anii ’80, pragul superior pentru colesterolul total mergea pana la 330. Daca analizele relevau ca esti sub aceasta cifra, nu exista niciun risc de ingrijorare. Industria monstruoasa a statinelor insa a dus la coborarea acestui numar pana la 200 in prezent, pacientii care depasesc acest numar fiind introdusi intr-un program de tratament dovedit in nenumarate studii periculos.

Un fapt la fel de ingrijorator este ca majoritatea medicilor blameaza alimentele pentru cresterea colesterolului. La sala sau la cabinet aud permanent aceeasi replica: mi-a spus doctorul sa nu mai consum oua, grasimi si carne rosie. Ceea ce niciunul dintre ei nu comunica este ca circa 75-80% din colesterol este sintetizat la nivelul ficatului, si doar aproximativ 20 de procente este provocat din cauze alimentare. In ultimii ani, o serie de tari precum Suedia sau Australia au renuntat la vechile dogme ale nutritiei, care militeaza pentru un consum scazut de grasimi, in favoarea unei diete low carb. Pentru ca au inteles ca nu alimentele bogate in grasimi cresc colesterolul, si ca acesta nu este, de fapt, vinovat pentru bolile cardiovasculare.

Majoritatea analizelor prescrise de un medic se limiteaza la colesterolul total, fara a lua in seaman fractiile acestuia, singurele care ne pot comunica ceva despre sanatatea organismului. Este vorba despre HDL – colesterolul „bun” si LDL – colesterolul „rau”. De fapt, nici LDL nu este un colesterol rau, fiind impartit la randul sau in doua alte fractii: particule LDL mari, total inofensive, si particule LDL mici, potential daunatoare, intrucat pot patrunde prin peretii arterelor, provocand inflamatii.

Calculeaza riscul de boli cardiovasculare pe baza analizelor

 

Intrucat tara noastra nu pune la dispozitie analize avansate pentru aflarea fractiei LDL, cu atat mai putin a numarului de particule mari versus mici (este „aflat” pe baza unui calcul matematic), poti recurge la urmatoarele rapoarte pentru a te asigura ca analizele tale au iesit bine:

  • Ratia HDL/Colesterol total: Procentul de HDL releva cat de ridicat e riscul pentru predispozitia catre boli cardiovasculare. Imparte HDL la colesterolul total. Rezultatul ideal e de peste 24%.
  • Ratia trigliceride/HDL: Intocmai ca in cazul calculului anterior, si ratia dintre trigliceride si HDL iti poate da informatii despre sanatatea ta. Un rezultat sub 2 este ideal.

 

Imbunatateste-ti fractia HDL

Desi alimentele nu au o influenta enorma asupra colesterolului, poti alege sa faci anumite schimbari in viata ta care sa imbunatateasca colesterolul „bun”.

  • Opteaza pentru alimente naturale in detrimentul celor procesate, care contin o multime de zaharuri ascunse
  • Cauta-ti surse de carne sigure, de la ferme care nu utilizeaza hormoni de crestere si furaje imbogatite artificial.
  • Elimina din alimentatie produsele degresate si imbogateste-ti mesele cu grasimi sanatoase.
  • Renuntatul la fumat poate duce la cresterea HDL cu pana la 10 procente.
  • Antreneaza-te! Este demonstrat clinic faptul ca exercitiile ajuta la imbunatatirea starii de sanatate si la scaderea riscului de boli cardiovasculare.

 

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+