Condimente sub lupa: beneficiile ghimbirului

Condimentele fac parte din viata noastra si au menirea de a imbunatati gustul alimentelor si de a le da tente diverse: un strop de turmeric va conferi preparatelor tale un iz oriental, in timp ce paprika afumata te poate duce cu gandul la bucatarie ungureasca. Ce beneficii au insa condimentele in dieta noastra? Iar in cazul de fata, care sunt beneficiile ghimbirului?

Cantitatea infima de condimente pe care o utilizam in timpul gatitului le ofera acestora avantajul de a nu veni cu un aport caloric, ci strict cu unul micronutritiv. Astfel, condimentele pot contine enzime, vitamine si minerale, iar diversele lor componente active pot avea beneficii importante asupra organismului.

Ghimbirul este un condiment provenit din rizomul plantei Zingiber officinale si este ruda cu turmericul, fiind intens folosit in bucatariile asiatice.  Substantele active care se regasesc in acesta, dintre care amintim gingerolul, izoprenoidele si flavonoidele, au capacitati antioxidante, iar unele dintre acestea sunt algice, anti-tumorale sau antimicrobiene.

 

Ghimbirul are proprietati antiinflamatoare

D10G, un constituent activ din ghimbir, regleaza genele inflamatoare, suprimand calea NF-κB. Similar antiinflamatoarelor nonsteroidiene (aspirina, de pilda), compusii activi din ghimbir inhiba activitatea enzimelor COX,  precum si a prostaglandinelor. Aditional, consumul de ghimbir duce la reducerea CRP cantitativ (proteina C reactiva).

Ghimbirul este un excelent antialgic, fiind dovedit in studii efectuate pe sportivi. Acestora le-au fost inlocuite antiinflamatoarele nonsteroidiene, ce au o suma de efecte secundare negative (bronhoconstrictie, hiponatremie, cresterea riscului de boli cardiovasculare etc) cu ghimbir. 2 grame din acest condiment duce la diminuarea durerilor specifice sportivilor de anduranta.

Proprietatile sale antialgice au fost dovedite si in ceea ce priveste durerea menstruala. Astfel, intr-un metastudiu cu privire la dismenoree, nu au fost sesizate diferente intre antiinflamatoarele clasice si ghimbir, in ceea ce priveste ameliorarea durerilor.

 

Ghimbirul ajuta digestia

Studiile pe animale confirma ca ghimbirul reduce leziunile stomacale, cel mai probabil prin inhibarea dezvoltarii Helicobacter pylori, dar si prin reducerea secretiei de acid gastric. Aditional, ghimbirul previne supraactivarea nervului vag, responsabil cu declansarea starilor de greata si voma. Astfel, ghimbirul este un excelent antivomitiv pentru femeile aflate in primele luni de sarcina.

Un studiu efectuat pe un numar redus de pacienti a aratat ca extractele de ghimbir si anghinare ajuta in tratarea dispepsiei, boala frecvent intalnita in mediul occidental. In cazul sindromului de colon iritabil, s-a demonstrat, pe soareci de laborator, ca ghimbirul este eficient, regland digestia si ameliorand simptomele date de boala.

Consumul de ghimbir protejeaza ficatul in cazul tratamentelor medicamentoase puternice, precum cele impotriva tuberculozei.

 

Ghimbirul are proprietati anti-cancer

Izoprenoidele continute de ghimbir pot provoca apoptoza celulelor canceroase prin activarea p53 (antigen tumoral). Un alt compus ce se regaseste in ghimbir, zerumbone, are capacitatea de a sensibiliza celulele canceroase la expunerea la radiatii.

Compusii din ghimbir inhiba angiogeneza (aparitia unor noi vase de sange) in cazul cancerelor de piele, dar si in cazul cancerului pancreatic, de tub digestiv, ovarian sau de colon. In plus, ghimbirul inhiba mestastazarea celulelor tumorale in cazul cancerului de san.

 

Ghimbirul are proprietati antimicrobiene si antivirale

Testarea efectelor ghimbirului asupra organismului a reliefat proprietatile benefice ale consumului de ghimbir proaspat in cazul virozelor respiratorii. In acelasi timp, tinctura de ghimbir neprocesata termic are efecte anti-bacteriene, studiile dovedindu-i eficienta in cazul stafilococului auriu, E. coli, Salmonella etc.

 

Indiferent de motivul pentru care il utilizezi in bucataria proprie, nu uita de beneficiile ghimbirului si tine cont ca e o vegetala cu proprietati curative sau paliative in cazul unei palete largi de boli.

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+