Condimentele sub lupa: scortisoara si beneficiile sale

Intai de toate, trebuie adus in vedere ca exista doua tipuri de scortisoara, si din pacate, varianta cea mai des intalnita in magazine este cea daunatoare organismului. Cu gust similar, scortisoara Cassia este scortisoara salbatica, mai ieftina, pe care o gasim pe rafturile tuturor supermarketurilor in plicuri de 10 grame sau sub forma de batoane. O cumparam toti atunci cand vrem sa facem prajituri sau cand vrem sa aromam un ibric de ceai, fara a sti insa carei specii apartine, intrucat majoritatea ambalajelor nu precizeaza.

Cassia, spre deosebire de Ceylon (Cinnamomum verum) contine cumarina in proportii ridicate, substanta daunatoare ficatului. In UE, unele tari interzic sau limiteaza consumul de Cassia, in timp ce Statele Unite raman cel mai mare importator, prin prisma pretului extrem de redus. Beneficiile scortisoarei pot fi remarcate in urma consumului de Cinnamomum verum, Ceylon, care se gaseste in magazinele naturiste si online, sub forma de pulbere fina sau batoane. Exista, desigur, diferente de pret, insa nu sunt notabile, un plic de 50 de grame putand fi achizitionat cu aproximativ 12 lei.

Ceylon are un continut mult mai scazut in cumarina, substanta care subtiaza sangele si care e toxica pentru ficat si rinichi. Poate fi utilizata in ceaiuri si retete de prajituri, consumul ei ca atare fiind aproape imposibil.

Scortisoara are proprietati antioxidante

  • Un studiu efectuat in 1999 atesta ca scortisoara imbunatateste activitatea enzimelor hepatice antioxidante, in timp ce nivelul de glutation, antioxidant peptidic care previne distrugerea celulara, creste. In analiza a 26 de condimente cu efect antioxidant, aceasta s-a clasat pe locul 1, surclasand oregano sau cuisoarele.
  • Scortisoara activeaza NRF-2, cea mai importanta cale destinata apararii impotriva oxidantilor. NRF-2 (Factor Nuclear-2) este o proteina care creste capacitatea organismului de aparare impotriva stressului oxidativ sau a daunelor provocate de inflamatie.

Scortisoara are proprietati antiinflamatoare

  • Testarea a peste 100 de alimente antiinflamatoare a clasat scortisoara pe unul dintre primele locuri in ceea ce priveste potenta sa.
  • Scortisoara inhiba TNF (Factor Necrotic Tumoral, responsabil pentru o serie de boli inflamatoare cronice), inhiba IL-6 (Interleucina-6, citokina pro-inflamatoare), creste nivelul de IL-10 (Interleucina-10, citokina antiinflamatoare).

Scortisoara are proprietati antivirale, antimicrobiene, antifungice

  • Actioneaza ca antifungic, inhiband cresterea Salmonellei si a Listeriei. Uleiul de scortisoara actioneaza impotriva micozelor tractului respirator, ca urmare a inhalarii vaporilor.
  • Este un excelent inhibitor pentru Esterichia Coli, conform cercetatorilor de la Kansas State University.
  • Este bine stiut ca aceasta, prin prisma proprietatilor antimicrobiene, protejeaza dantura si imbunatateste mirosul halenei. Este, de altfel, utilizata, alaturi de menta, in fabricarea gumei de mestecat fara zahar.

Scortisoara imbunatateste markerii diabetului

 

Desigur, proprietatile benefice ale scortisoarei nu se opresc aici, iar avantajul e ca o putem utiliza intr-o multime de preparate, dar si sub forma de ulei volatil, in forme ceramice cu incalzire, pentru capacitatile sale extraordinare. Tu ce alte proprietati ale scortisoarei cunosti?

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+