Am capatat aceasta obsesie – frumoasa de altfel, probabil similara cu a celor care utilizeaza maia salbatica – de a face diferite aluaturi keto cu dospire in trepte. Diferentele sunt uriase, si le-am remarcat la cea mai recenta reteta de mucenici. Sigur, totul a pornit de la reteta de savarine, insa pentru ele nu aveam termen de comparatie. Cert e ca acesti covrigi keto pufosi trebuiau sa apara, sa va ofere o alternativa sanatoasa la mirosurile de patiserie din drumul catre birou. Si mie o varianta fancy de a face sandvisuri cu somon afumat. Da, asta planuiesc sa fac cu primul covrig keto, dupa ce se racesc.
Ingrediente:
- 130 grame ketomix cozonac
- 120 grame cascaval ras fin
- 200 ml lapte cocos neindulcit
- 2 oua intregi
- 7 grame drojdie uscata
- 10 grame inulina
- 50 ml ulei masline
- 20 grame parmezan
- ierburi – optional
- seminte – optional
- sare de mare – optional
Intai, am incalzit usor laptele de cocos – sa nu depaseasca 35 grade. L-am pus in bolul mixerului, impreuna cu inulina, drojdia si 10 grame din ketomixul de cozonac. Am amestecat usor cu o spatula si am lasat la loc cald 30 minute – inulina e o forma de zahar fara impact asupra glicemiei, care va hrani drojdia si va permite acestui amestec sa prinda viata si sa se aereze foarte tare.
Dupa cele 30 de minute, am adaugat ouale, cascavalul ras si restul de 120 grame ketomix cozonac. Am lasat la mixat aluatul cam 5 minute, apoi am adaugat 30 ml ulei masline – restul il vom folosi la modelat. Am mutat aluatul aproape de o sursa de caldura (langa cuptorul aprins) inca o ora, timp in care a continuat sa creasca. Pe o foaie de copt, am pus restul de ulei de masline si am impartit aluatul in 6 bile, pe care le-am modelat in batoane lungi, cu grosimea de aprox 1.5 cm, si apoi le-am unit la capete. Doar sunt covrigi keto, nu batoane, nu? Am asezat cu grija covrigii in tava cuptorului, tapetata cu hartie de copt, i-am acoperit cu o punga de friptura desfacuta si am lasat tava pe aragaz, inca 30 minute – pentru a le permite sa creasca si modelati.
Inainte de a introduce tava cu covrigi keto in cuptor, am presarat pe deasupra parmezan, ierburi, seminte si sare de Himalaya grunjoasa. I-am copt aproximativ 50 minute, acoperiti de punga de friptura. Enjoy!
*Valorile nutritionale sunt per bucata.