Sa tot fie doua saptamani de cand feed-ul imi e plin de minunile de cozonaci pe care le face un prieten. Cu miez galben-auriu, datorita unui numar ridicat de galbenusuri. La o adica, de ce nu puteam face un astfel de cozonac keto pufos si galben aprins, cu ouale de tara din frigider? M-am culcat cu gandul asta, si cu solutia simpla de a folosi albusurile la doua portii de chifle keto pufoase.
Desigur, intrucat am facut recent si alt cozonac keto, am impartit aluatul obtinut astazi in doua, iar o parte l-am umplut cu branza grasa aromata cu vanilie si cateva grame de goji. Superb miros!
Ingrediente aluat:
- 10 galbenusuri
- 200 grame chefir
- 50 grame indulcitor (am folosit Tagatesse)
- coaja unei portocale bio
- 14 grame drojdie uscata
- 1 fiola esenta vanilie
- 2 lg apa
- 110 grame unt
- 230 grame Ketomix Cozonac
- 4 grame xanthan (optional)
- 60 ml ulei de alune de padure
Ingrediente umplutura:
- 60 grame nuca
- 60 grame ciocolata 85%
- 10 grame goji
- 10 grame coacaze uscate
- 30 grame indulcitor (am folosit Green Sugar Gold)
- 1 lg cacao (am folosit Callebaut)
Intai, am pus in bolul mixerului galbenusurile, chefirul si indulcitorul. Am mixat cam 5 minute, pana cand ouale s-au deschis usor la culoare. Am adaugat coaja de portocala, vanilia si untul taiat cubulete si am mixat in continuare.
Intr-un bol mic, am dizolvat drojdia cu cele doua linguri de apa calduta. Optional, puteti adauga si o lingurita rasa de indulcitor. Am adaugat drojdia peste compozitia de galbenusuri, apoi ketomixul de cozonac si am lasat mixerul sa afaneze aluatul cam 10-12 minute. Daca nu aveti mixer cu suport, o sa faceti muschiuleti, dar merita.
Aluatul astfel obtinut l-am transferat intr-un bol ceramic gros uns cu ulei de alune de padure si l-am acoperit cu un servet de bumbac, lasandu-l la crescut cam o ora. Pentru umplere, am pregatit o hartie de copt pe care am turnat niste ulei de alune de padure. Am impartit aluatul in 3. O parte am lasat-o pentru o mica pascuta cu branza si goji.
Am presarat pe hartia unsa cu ulei niste xanthan si am tavalit coca in el, framantand apoi pana la omogenizare. Acest pas e optional, xanthanul are rolul de a elasticiza un aluat fara gluten si de a nu permite ruperea la rulare. Am intins o foaie subtire, am presarat cacao si apoi am imparturit-o, intinzand iarasi cu sucitorul.
Restul ingredientelor pentru umplutura le-am maruntit in robot si le-am impartit intre cele doua foi de cozonac, dupa impaturirea pudrei de cacao. Am rulat foile cu grija, apoi am unit capetele rulourilor si am impletit cu grija viitorul cozonac.
Tava de cozonac am uns-o cu unt, am asezat o hartie de copt, apoi am uns-o si pe aceasta cu unt. Untul se va imbiba in aluat si ii va da o aroma fina. Am pus cozonacul in tava, iar tava am introdus-o intr-o punga de copt. Am mai lasat la crescut astfel cozonacul inca o ora, apoi l-am introdus in cuptor 50 minute, la 170 grade. Cu 10 minute inainte de a-l scoate din cuptor, am uns cu galbenus de ou.
Acest cozonac keto pufos este aromat, usor imbibat in unt si are culori incredibile. Contrastul dintre fructele uscate acrisoare, aroma de migdala din ketomix si ciocolata usor amaruie il face un desert perfect pentru iarna. Enjoy!
Reteta e super…numai ca eu nu am avut acel mixt de faina..locuind in Anglia. Am incercat sa adaptez mixtul de faina din: faina self raising fara gluten, la care am mai adaugat 4 linguri faiana de migdale, 4 linguri faina de cocos ca era prea moale. Bineinteles am avut alt indulcitor si alt mix de fructe uscate…dar ce e important e ca a iesit ff aproape de gustul de cozonac. Multumesc frumos pt reteta!?
Multumesc frumos. Faina fara gluten, de obicei din amidon de porumb ori orez, nu este keto friendly. Poti comanda mixurile pe nosugarshop.ro