Babka, caci de acolo m-am inspirat, e un soi de cozonac polonez al carui aspect se detaseaza usor in multime. In locul impletiturii clasice, foaia umpluta rulata se taie pe lungime, apoi se impleteste, expunand umplutura. Unii il insiropeaza, altii nu. Eu am ales sa nu fac asta, intrucat nu fac des cozonac keto si as vrea sa tina un timp mai indelungat.
Ingrediente aluat:
- 4 oua
- 2 galbenusuri
- 10 grame drojdie uscata
- coaja unei lamai
- coaja unei portocale
- 1 lingurita esenta rom
- 1 lingurita esenta migdale
- 200 ml chefir full fat
- 30 grame Tagatesse
- 120 grame faina pentru reducerea carbohidratilor
- 30 grame faina migdale
- 100 grame unt topit
- Ulei de alune de padure pentru modelat
Ingrediente umplutura:
- 100 grame nuca
- 20 grame merisoare deshidratate
- 50 grame bucatele cocos proaspat
- 30 grame cacao
- 40 grame ciocolata 85% cacao
- 30 grame Tagatesse
- 2 albusuri de ou
- 50 ml smantana dulce
- 1 lingurita esenta rom
Acum, ca am obosit scriind ditamai cearsaful de ingrediente, ma voi relaxa scriind un proces simplu de pregatire. Astfel, pentru aluatul de cozonac keto am mixat intai ouale cu drojdia dizolvata in 50 ml apa calda, chefirul, esentele si indulcitorul. Apoi am adaugat treptat, lingura cu lingura, faina de fibre, pana cand am obtinut un aluat ferm, care se desprindea de vas. Am turnat untul topit, l-am incorporat, apoi am dat iarasi fermitate aluatului cu faina de migdale. Am lasat vasul acoperit cu un prosop curat la cald, aproximativ o ora.
In vasul blenderului, am pus intai ingredientele uscate, le-am macinat fin, apoi am adaugat si smantana si albusurile de ou. Am mixat pana cand pasta de ciocolata a devenit cremoasa si usor fluida.
Am impartit aluatul obtinut in 2 parti egale. Din prima parte, am rulat doua foi subtiri, umplute, si am facut un cozonac keto impletit simplu. Cea de-a doua jumatate din aluat am intins-o separat, am umplut-o cu ciocolata, si dupa rulare am taiat-o pe lung, lasand un singur capat usor prins. Dupa ce am taiat, am impletit-o, avand grija ca umplutura sa fie preponderent deasupra. E important ca in acest proces sa folositi un ulei destinat patiseriilor, cum e cel de alune de padure, sau il puteti inlocui cu ulei de nuci, pentru a va asigura ca aluatul, lipsit de gluten, sa nu se lipeasca de blatul de lucru. Am copt cozonacii la cuptor aproximativ o ora, la 170 grade. Enjoy!
Informatiile valorice sunt per portie iar din reteta se obtin 20 portii(2 cozonaci).
Daca as folosi eritritol in loc de tagadesse, as putea pastra cantitatile de indulcitor ? Nu stiu care dintre cele 2 indulceste mai tare. Multumesc !
Tagatesse indulceste mai tare, dar eu gust aluaturile intotdeauna. Avem perceptii diferite, eu prefer mai putin dulce.
Arata minunat! Stii cumva daca exista vreun inlocuitor (sau o combinatie de ingrediente) pentru faina speciala de fibre pe care o folosesti? In Canada nu o gasesc. Multumesc!
Buna! Din motive care imi scapa, abia acum iti vad comentariul… Faina de fibre e facuta din faina de psyllium si faina de bambus, insa nu stiu proportiile.
Buna! Esti sigura ca faina este in cantitatea care trebuie? Mie nu mi-a iesit ferm dupa ce am pus faina. Multumesc!
bineinteles ca sunt sigura, dar tine cont si de marimea oualor.