Cruciferele crude si balonarea – explicatia stiintifica

Cruciferele sunt legume extrem de versatile si sunt unanim recomandate de nutritionisti, prin prisma unui aport mic de calorii. Exista chiar si situatii in care unii dintre acestia permit unui pacient sa consume oricat de multa varza sau broccoli, de pilda, intrucat confera senzatie de satietate, fara a aparea riscul de depasire a necesarului caloric destinat slabirii.

Cum insa lucrurile suna prea bine pentru a fi adevarate, cruciferele crude au un minus enorm: contin o trizaharida, denumita rafinoza, care nu poate fi digerata in sistemul digestiv oamenilor (si a altor omnivore/ierbivore cu un singur stomac). Alfa-galactosidaza, enzima care se ocupa de scindarea acestei oligozaharide, nu se regaseste in stomacul nostru. Astfel, rafinozele trec prin stomac si intestinul superior, urmand ca in colon acestea sa fie digerate de bacterii producatoare de gaze (metan, dioxid de carbon) care poseda alfa-galactosidaza.

Asadar, desi cruciferele sunt intens promovate datorita continutului redus de calorii, consumul acestora in stare cruda provoaca, fara exceptie, balonari puternice. O tratare termica corespunzatoare insa elimina aceste efecte si face din broccoli, varza si conopida variante excelente de garnituri in cadrul dietei ketogenice.

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+