Cruciferele si tiroidita autoimuna. Tot ce trebuie sa stii

Tiroidita autoimuna, cunoscuta si sub denumirea de tiroidita Hashimoto, este o boala inflamatorie cronica a glandei tiroide, cauzata de o crestere anormala a anticorpilor si a numarului de leucocite, care impreuna ataca celulele sanatoase ale tiroidei. E o boala progresiva care duce la deficiente ale tiroidei (hipotiroidism) dar care este greu de diagnosticat, intrucat simptomele nu sunt specifice. Desi poate aparea la orice varsta, este specifica femeilor de varsta mijlocie.

De altfel, aceasta boala a atras de la sine utilizarea intensa a expresiei „am probleme cu glanda” in randul persoanelor supraponderale care nu reusesc sa slabeasca, conform propriilor spuse. Intr-adevar, hormonii secretati de o tiroida sanatoasa, respectiv T4 si T3 („fabricat” din T4) sunt cei care controleaza metabolismul. Glanda tiroida este singura din corp capabila sa preia iodul din alimentatie si sa il transforme, prin asocierea cu aminoacidul tirozina in acesti doi hormoni care ulterior vor avea roluri importante in metabolism.

Toate celulele organismului depind de hormonii tiroidieni, iar glanda tiroida produce in proportie de 80% T4 si 20% T3. Triodotironina (T3) are insa de 4 ori „puterea” hormonala a tiroxinei (T4). Productia acestor doi hormoni este controlata de glanda pituitara si TSH (hormon stimulator tiroidian). Asadar, contrar unui numar prea mare de articole de pe intreg internetul, TSH nu e hormon tiroidian, fiind secretat de glanda pituitara, ci e hormonul care stimuleaza secretia celor doi hormoni tiroidieni, atunci cand nivelul acestora scade in organism. Atunci cand nivelurile de T3 si T4 sunt ridicate, secretia de TSH scade.

Deductia logica a informatiilor de mai sus este ca aportul de iod din alimentatie este important pentru productia de T3 si T4. Unele alimente insa, prin prezenta unor substante inhibatoare, nu permit absorbtia iodului la nivelul glandei tiroide, prin urmare ar trebui limitate in diagnosticele de hipotiroidie sau tiroidita Hashimoto. Aditional, aceeasi grupa alimentara (cruciferele) este limitata si in dietele sportivilor de performanta, dat fiind faptul ca hormonii tiroidieni regleaza, printre altele, respiratia, rata cardiaca si forta musculara.

Ce sunt cruciferele?

Cand vorbim despre crucifere, vorbim de obicei despre varza, conopida si broccoli. Ele acopera insa o gama mult mai larga de legume si verdeturi, dintre care amintim: bok choy, rucola, kale, varza de Bruxelles, varza chinezasca, ridichile, ridichea Daikon, boabele de mustar, kholrabi, frunzele de macris. Cruciferele contin substante goitrogene, care vor impiedica formarea hormonilor T3 si T4, prin inhibarea absorbtiei de iod. Ca urmare a ingestiei frecvente a acestor alimente, glanda tiroida se va mari, spre a-si spori capacitatea.

Cruciferele provoaca hipotiroidism?

Raspunsul scurt este NU. Pe larg, un consum regulat de crucifere nu vor provoca, unei persoane sanatoase, hipotiroidie. In Dieta Ketogenica, cruciferele sunt intens utilizate, fiind inlocuitori excelenti ai amidonoaselor, dar si baze pentru diferite feluri principale de mancare, supe sau salate. Anecdotic, o doamna in varsta de 88 ani a reusit sa isi provoace hipotiroidie prin prisma consumului de crucifere, ca urmare a ingestiei de 1.5 kilograme frunze de kale pe zi. Desigur, cantitatea este enorma, si putem extrapola la diverse alte lipsuri pe care le-a provocat in organism, evitand grupe alimentare importante (proteine de clasa I si lipide). In plus, kale este bogata in oxalati, care se pot depozita in glanda tiroida, provocand daune.

Pot persoanele cu hipotiroidie sa consume crucifere?

Daca anterior vorbeam de limitarea acestora, a venit momentul sa detaliem. 3-4 mese pe saptamana ce contin 150-200 grame dintr-o legume crucifera nu vor agrava boala. Aditional, diversele metode de tratare culinara existente pot duce la distrugerea goitrogenelor. Cel mai la indemana exemplu este fermentarea. Conopida sau varza murata nu vor mai contine aceste substante, la incheierea procesului de fermentare.

Ridicarea consumului de alimente bogate in iod, precum fructele de mare, joaca un rol important in buna functionare a tiroidiei si pot contracara partial efectele ingestiei de crucifere.

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+