Cum sa eviti acumularea kilogramelor de sarbatori

Prin prisma mediului social, dar si al religiei, in viata fiecaruia dintre noi exista evenimente periodice. Unele dureaza cateva zile, precum Pastele sau vacanta de 1 Mai, altele se intind de-a lungul a doua saptamani, intre Craciun si Sf. Ion, dar majoritatea sunt evenimente care dureaza cateva ore. Ore de intrevedere cu prietenii, cu ocazia unei zile de nastere, in care ne lasam dusi de val si entuziasm si nu mai tinem cont de maniera sanatoasa in care ne hranim.

A trecut Craciunul. Un weekend prelungit in care majoritatea s-au lasat dusi de val, consumand alimente in cantitati impresionante, fara a tine cont de alaturarile degraba depunatoare de tesuturi adipoase dintre macronutrienti: salata boeuf, o combinatie gresita de amidon – o polizaharida – si cantitatile impresionante de grasime din maioneza, cozonacul, aflat in fix aceeasi situatie prin alaturarea dintre zahar+ faina si ulei, oua si lapte, munti de paine aburinda si mamaliga pufoasa, pretextul perfect de a gusta si icrele, salata de ciuperci cu maioneza sau sarmalele fierbinti.

In principiu, absolut orice aliment ingrasa, prin urmare cheia este moderatia. Iar alimentele se impart in alimente sanatoase, ce contin macronutrienti esentiali, si alimente nesanatoase. In dieta ketogenica, sunt indicate o serie de alimente care se regasesc oricum pe mesele de sarbatoare, prin urmare e destul de simplu sa incropesti o linie clara pe care te poti baza la masa, indiferent daca esti invitat undeva sau iei masa in familie. De altfel, chiar daca nu esti adeptul dietei ketogenice, urmarea acestor sfaturi iti poate fi de ajutor daca vrei sa te asiguri ca iesi din perioada de sarbatori fara kilograme in plus.

  1. Alege alimente proteice: friptura, carnatii, platourile de branzeturi, piftia sunt alegeri excelente, bogate in proteine. Ca metoda de pregatire pentru carne, cel mai indicat este cuptorul, intrucat excesul de grasime se va scurge, acest lucru traducandu-se prin eliminarea caloriilor inutile. Sunt convinsa ca majoritatea nu vor folosi cantarul de bucatarie la masa de sarbatoare, nu?
  2. Pune-ti in functiune simturile vizuale: daca ai cantarit vreodata alimentele sau ai desfacut un ambalaj de o anumita greutate, cu certitudine stii cat inseamna 150 grame friptura, 100 grame carnati, 30 grame sorici, 50 grame cascaval. Stii probabil ca o lingura de smantana are aproximativ 30 grame si ca, in cel mai probabil caz, o sarmaluta de dimensiuni decente are in jur de 35 grame. Prin urmare, fara a stanjeni in vreun fel gazdele, fa-ti calcule mentale si alege mancarea in functie de dimensiuni. O jumatate de palma de friptura, cubulete de branza de dimensiunile celor portionate din comert etc.
  3. Umple jumatate din farfurie cu legume crude sau murate. Legumele crude sunt bogate in vitamine, apa si fibre (care vor conferi senzatia de satietate), in timp ce legumele murate regleaza flora intestinala.
  4. Consuma aperitivele pe felii de legume in loc de paine. Indiferent de dieta adoptata, trebuie sa stii ca 100 grame paine are peste 55 grame de carbohidrati si peste 270 calorii, pe cand 100 grame castravete are 12 calorii, in timp ce 100 grame ardei gras are in medie 20-25 calorii. Aperitivele specific romanesti, mai ales de sarbatori, sunt foarte lipidice: vinetele cu maioneza, icrele, cremele de branza sunt doar cateva exemple.
  5. Consuma multa apa. Consumata in timpul mesei, apa iti va crea rapid senzatie de satietate, iar caloriile ingerate vor fi mult mai putine.
  6. Evita dulciurile si patiseria. O zi de sarbatoare nu este despre mancare si rasfat, trebuie sa fie despre timp de calitate petrecut cu prietenii. 100 de grame de tort poate depasi lejer 450-500 calorii si 70 grame de glucide. La randul lor, cele 70 grame de glucide vor retine in organismul tau de 4 ori pe atata apa. Crezi ca merita? Alege in schimb o mana de fructe de padure amestecata cu 100 grame iaurt grecesc si cateva nuci.
  7. Iesi la plimbare. Frigul din timpul sarbatorilor de iarna, coroborat cu miscarea, duce la arderi importante in organism. Nu trebuie sa depui un efort fizic considerabil daca nu iti permiti, atat timp cat reusesti sa iesi o ora la plimbare, cu nasul in ger.

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

2 comentarii

  1. Cristino, sarmalele de 35 grame miros a buzau. In ardeal sunt de vreo 135 grame :)))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+