Fa-ti chiar tu faina de migdale in doar cativa pasi simpli!
Nu stiu la ce preturi achizitionati voi faina de migdale, dar eu am gasit-o cu preturi de pana la 100 de lei, si este putin cam mult, avand in vedere ca un kilogram de faina obisnuita este uneori chiar si sub 3 lei.
Din moment ce migdalele crude, neblansate, costa aproximativ 39-40 lei/kg, nu a fost greu sa ma decid sa imi produc singura faina de migdale. Am cautat cele mai bune sfaturi despre acest proces si mi-am dat seama si ca, facand acest lucru de la zero, voi scapa si de antinutrientii care se regasesc in coaja maro a migdalelor.
Veti avea nevoie de urmatoarele:
- o oala
- 1,5 litri apa
- 500 grame migdale crude cu coaja
- 1 strecuratoare mare
- servetele absorbante
- 1 castron mare
Incepeti prin a fierbe apa. Imediat ce a atins punctul de fierbere, inchideti focul si turnati intreaga cantitate de migdale in oala. Lasati-le aproximativ 5 minute, apoi scurgeti-le in strecuratoare. Cat inca sunt fierbinti, amestecati in ele de cateva ori cu o lingura de lemn, pentru a incepe procesul de decojire si pentru a va ajuta munca de mai tarziu.
Intindeti servetelele de hartie pe o masa mare si incepeti sa decojiti migdalele, asezandu-le, dupa decojire, pe servetele. Coaja, deja inmuiata si usor umflata, se desprinde incredibil de usor in acest punct. Pentru exemplificare, mi-a luat aproximativ 15-20 de minute sa decojesc cele 500 grame migdale. La final, apasati cu servetele uscate peste migdale, pentru a le accelera uscarea. Personal, le-am lasat peste noapte intinse pe servetele, iar a doua zi dimineata le-am transferat intr-un castron pe pervaz, cu geamul deschis. Din cand in cand le-am amestecat, pentru a ma asigura ca se vor usca uniform. Seara erau perfect uscate si fine, lipsindu-le chiar si acea senzatie de uleios pe care o dau cele cumparate deja fara coaja.
Am macinat migdalele in cupa mica a (are 700w). Am pus cate 150-200 de grame concomitent, apoi am folosit butonul turbo in mod intrerupt, vreme de un minut. Am scos capacul blenderului, am dat faina jos de pe peretii bolului si am reluat procesul pentru inca 30 de secunde. Am obtinut cea mai fina faina de migdale pe care am folosit-o vreodata, incluzandu-le pe cele cumparate din comert.