Acest articol era necesar de mult. Nu e suficient sa explici de ce sunt necesare proteinele sau de ce lipidele sunt o buna sursa de energie in locul carbohidratilor (mai ales in contextul in care organismul foloseste tesutul tau adipos), trebuie ca lumea sa inteleaga cu exactitate si de ce ingrasa cerealele. Nu, nu ingrasa pentru ca personal sunt adepta dietei ketogenice, alaturi de sutele de clienti care au transformat-o intr-un stil de viata, ci pentru ca o spun stiinta si logica elementara.
Nutritia este, probabil, domeniul cu cele mai multe mituri, minciuni si contradictii. Astazi detoxul este sanatos. Maine, nu mai este, e doar apa cu fructoza si 3 grame amarate de fibre. O saptamana mai tarziu, redevine sanatos, pentru ca si-a deschis o persoana influenta social un astfel de business. Ieri, painea alba era in regula, in timp ce astazi creste riscul de cancer. Asa ca promovam painea integrala. O reclama TV spune ca un studiu Harvard a concluzionat ca painea integrala scade riscul de boli cardiovasculare. Sigur ca il scade, in raport cu consumul de paine alba. Dar daca nu am mai manca deloc? Riscul ar scadea si mai mult, evident. Si de ce facem reclama la paine? Alimentele cu adevarat sanatoase nu au nevoie de reclama, nu? Ati remarcat in publicitate promovarea untului? A oualor? A carnii proaspete? A legumelor? Exact.
Cereale la micul dejun, o alegere gresita
Asa zisele cereale dietetice, marketate ca apanaj al slabirii sanatoase, nu sunt nimic mai mult decat incercarea industriei alimentare de a ne vinde zaharuri la supra-pret, mentinand in acelasi timp o dependenta permanenta de carbohidrati. Majoritatea cerealelor „sanatoase” pentru mic dejun contin o multitudine de zaharuri ascunse in spatele unor ingrediente: fructe uscate sau confiate, ciocolata, zahar sub denumiri diverse. Chiar si atunci cand alegi o varianta simpla, precum ovazul, situatia e similara. Cu un indice glicemic de 56, ovazul da oscilatii glicemice importante, ducand intr-un final la alte depuneri de tesut adipos. Stiu, te asteptai sa fie sanatos si sa slabeasca, concomitent. Desigur, putem slabi cu absolut orice aliment, intr-o dieta hipocalorica, insa e important sa fie si sanatos. Sau mai ales sanatos. O serie de studii publicate de-a lungul anilor releva faptul ca alimentele cu indici glicemici ridicati, in speta carbohidratii, duc la cresterea ratei obezitatii.
Aditional, consumul de carbohidrati la micul dejun duce la aparitia unei stari permanente de foame. Explicatia e simpla: dupa consumul carbohidratilor, nivelul de serotonina creste si suntem de-a dreptul incantati. Insa la aproximativ o ora distanta, acesta scade si intervine apatia, care, desigur, cere alti carbohidrati. Pentru ca stim ca mai devreme ne-am simtit minunat, nu? Nu mai mancam cereale de mic-dejun, ca am ajuns deja la birou, alegem un baton „sanatos”, „bogat” in fibre, cu aroma de ciocolata sau cu merisoare confiate. Ramanem in acest cerc vicios pentru ca vrem. Unii ii spun dependenta, pe buna dreptate.
Painea integrala, aproape la fel de rea ca painea alba
Painea alba are, in magazinele de specialitate, un coltisor, undeva pe raftul de jos. Sigur, va fi mereu ceruta, este extrem de ieftina. Insa restul rafturilor sunt umplute pana la refuz cu paine din cereale integrale, grau spelta, tone de fibre (adaugate, desigur, nicio cereala nu contine atat de multe fibre precum ati crede), masline, seminte. Clar, desi mai scumpa, oricare din cele enumerate iti va parea o alegere mai sanatoasa decat cea alba. De fapt, faina integrala este o pudra pulverizata, ramasa fara nutrientii atat de laudati pe eticheta. Poate raman niste urme de minerale, vreo fibra, insa nimic ce nu poate fi luat din niste legume sau fructe cu indice glicemic scazut. Painea integrala are un indice glicemic aproape la fel de ridicat precum cea alba, insa industria de profil a reusit sa ii dea o culoare pe care noi o asociem cu sanatatea. De cele mai multe ori, culoarea este data (nu ma crezi? Citeste etichetele!) de caramel sau alti adjuvanti. Iar primul ingredient este, cel mai probabil, tot faina rafinata de grau.
Granola. De ce nu slabesc daca mananc sanatos?
E simplu: pentru ca nu o faci. Inventam cuvinte pompoase si le utilizam in articole despre lifestyle sanatos. Facem mancarea homemade si pentru ca o spune reteta, este automat dietetica. Granola pleaca de la niste premise bune: utilizarea oleaginoaselor la baza. Pentru ca ni le-am dorit sub forma de batoane insa, am adaugat cereale (neaparat integrale, nu?), ulei rafinat, musai ceva puternic inflamator, si mult, mult zahar. Sigur, nu scrie zahar pe eticheta acestuia, scrie agave. Astfel, batoanele de granola devin extrem de dense caloric, iar supra-consumarea lor devine floare la ureche.
Mananc gluten-free, am citit ca e mai sanatos!
Cand cineva a decis ca glutenul, proteina din cereale, este nociv, s-a isterizat intreaga planeta, in mod special persoanele fara intoleranta. Astazi, o treime dintre americani aleg alimente gluten free, fara a prezenta sensibilitati. Prin urmare, industria alimentara a inceput sa umple rafturile magazinelor cu astfel de produse. Ok, gustarea ta de astazi nu are gluten, o proteina vegetala care confera aluaturilor elasticitate. Dar ce contine in rest? Carbohidrati rafinati, zahar, adjuvanti alimentari sintetici. Daca vrei sa eviti glutenul, prin prisma alegerilor personale sau a unei intolerante, de ce nu consumi alimente naturale, sanatoase, evitand cerealele?
Cititi eticheta de ex: Paine grau intreg de la vel pitar valori pentru 100 g
11%Calorii 220kcal
3%Grăsimi 1.7g
-%Grăsimi saturate -g
Grăsimi polinesaturate -g
Grăsimi mononesaturate -g
Colesterol -mg
-%Sodiu -mg
16%Carbohidraţi 39g
37%Fibre 10.4g
-%Zaharuri -g
14%Proteine 12.5g probabil cu adaos de gluten dar
Si lista de ingrediente, Paul?