Dependenta de zahar

Stii de ce simti nevoia sa mananci paine, mai ales alba si pufoasa? Din acelasi motiv pentru care uneori ai ucide pentru ceva dulce.

Lumea cumpara enorm de multa paine, si o face zilnic. Ma uit la ei si ma intreb cati membri de familie trebuie sa ai ca sa iei 4 franzele, apoi imi amintesc de o ruda care mi-a spus intr-o zi ca a luat trei paini dimineata, si mai avea una. Era ora 15, iar ea era acasa doar cu un copil. Nu trebuie sa fie multa lume in casa, trebuie doar sa ai creata o dependenta, partial indusa de expresia binecunoscuta “Mananca cu paine, ca o sa ti se faca foame mai tarziu”.

Poate e greu de digerat informatia asta, dar un covrig cu mac sau un produs de patiserie cu cereale integrale, care tie iti par o optiune sanatoasa, reprezinta fix acelasi lucru cu o tableta de ciocolata cu lapte sau o punga de M&M sau… you got the point.

Carbohidratii sunt pur si simplu zaharuri legate in lant. Atunci cand un carb este simplu (doua molecule de zahar simple) il denumim zahar, iar atunci cand este format din mai multe zaharuri simple, il denumim amidon. Potato, potato… e fix acelasi lucru. Carbohidratii sunt toti zaharuri pe care corpul tau ii metabolizeaza in zaharuri simple inainte de a-i folosi. Si unde mai pui ca painea mai are si un grad ridicat de retentie al apei in organism!

Primul pas pe care il poti face atunci cand vrei sa ai un pic mai multa grija de sanatatea si greutatea ta este sa verifici pe ambalaje indicele glicemic al alimentelor. Indicele glicemic este modul de a masura rapiditatea cu care zaharul dintr-un aliment apare in sistemul nostru sanguin dupa ce il ingeram. Cu cat acesta este mai ridicat, cu atat e mai urata treaba pentru intreg organismul nostru (insulina secretata in exces, ficat luat prin surprindere, depozitare instanta sub forma de grasime daca nu consumam energia imediat, you name it).

Prin urmare, desi tu poate crezi ca mananci sanatos, e foarte posibil sa nu fie asa, si sa nu faci decat sa iti creezi o dependenta de zahar. Orezul, atat de folosit in diete de 10, 14, o tona de zile (banuiesc ca este vreo urmare a studiului China), are un indice glicemic de 64, mai mare decat o cola, iar cerealele marketate pentru dieta au indicele glicemic cu cateva zeci de procente mai mare decat un baton de ciocolata cu alune (80 vs. 55).

Asadar, carbohidratii creeaza dependenta din doua directii: in primu rand, pentru ca sunt pur si simplu zaharuri, si primim aceeasi doza de zahar si daca mancam paine, si daca mancam o cantitate echivalenta de bomboane/ciocolata. In al doilea rand, pentru ca zaharul stimuleaza cresterea nivelurilor de dopamina si serotonina pe termen scurt si, ca in cazul oricarui drog care creeaza dependenta, starea de bine se diminuneaza in scurt timp, si ramanem cu impulsul de a manca iarasi carbohidrati (o stiti pe aia cu as manca ceva bun, da? Niciodata ceva-ul bun nu e vreo salata sau un gratar…).

AICI puteti vizualiza indicele glicemic pentru o varietate mare de alimente. Prin urmare, data viitoare cand veti simti nevoie de ceva dulce, puteti afla foarte usor daca o prajitura de la cofetarie e mai in regula decat un sandvis cu paine pufoasa.

Foto via.

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+