DIABETUL: Boala sau strigat de ajutor al organismului?

14 noiembrie este Ziua Mondiala a Diabetului, o zi care marcheaza, din 1991, ingrijorarea vis-a-vis de amplitudinea pe care o ia aceasta boala, si care e menita sa traga semnale de alarma in ceea ce priveste gravitatea diabetului. Un cumul de sindroame metabolice, diabetul, desi fara semne clinice foarte vizibile, afecteaza la nivel mondial 1 din 10 femei. Prevalenta in ceea ce priveste populatia adulta a crescut de la 4.7% in 1980 la 8.5% in 2014. Desigur, in acelasi timp a crescut si populatia globului, astfel ca cifra este de fapt de aproape 5 ori mai mare. Organizatia Mondiala a Sanatatii mentioneaza intr-un fact sheet actualizat in noiembrie 2017 ca diabetul este tratabil, in timp ce instalarea acestuia poate fi prevenita prin mentinerea unei greutati optime si adoptarea unui stil de viata sanatos. Astfel, evitarea unor diete bogate in carbohidrati, proveniti din zaharuri si fainoase, ajuta in acest sens, asa cum o demonstreaza nenumarate studii clinice (vezi finalul articolului).

 

Diabetul. Definitie si tipuri

  • Diabetul este denumirea generica pentru o serie de boli metabolice caracterizate de hiperglicemie, rezultata din incapacitatea organismului fie de a secreta insulina, fie de incapacitatea organismului de a folosi insulina intru reglarea glicemiei, fie de o combinatie dintre acestea doua.
  • Exista doua tipuri principale de diabet, precum si o serie de complicatii asociate:
  1. Diabetul zaharat, cunoscut si sub numele de diabet tip I sau diabet juvenil este forma cea mai grava a diabetului, si se manifesta prin hiperglicemie cronica, fiind asociat cu polidipsia, poliuria, polifagia si probleme de vedere. Aceasta forma de diabet este insulino-dependenta si necesita o alimentatie atenta, pe langa medicatia specifica, intrucat este adesea asociata si cu hipoglicemia.
  2. Diabetul tip II este cauzat de o combinatie intre rezistenta la insulina si un raspuns insulinic inadecvat. In acest caz, hiperglicemia cauzeaza schimbari patologice si functionale, insa nu exista simptome clinice pana la agravarea bolii. Poate fi diagnosticat cu ajutorul unei analize detaliate a glicemiei, respectiv HbA1C sau glicemia glicozilata.
  3. Diabetul gestational este o forma de diabet care apare in unele sarcini, definit ca fiind o intoleranta la glucoza. Majoritatea cazurilor se rezolva imediat dupa nastere, fara a fi necesar un tratament medicamentos, insa uneori, in situatiile mai grave, dupa nastere se instaleaza diabetul de tip II. Din 2009, dupa intense dezbateri, s-a decis ca in cazurile mai grave de diabet gestational, diagnosticul sa fie cel de diabet declarat, pentru o mai buna tinere sub control a situatiei.
  4. Defectele genetice ale celulelor beta reprezinta o alta forma de diabet. Celulele beta, din pancreas, sunt responsabile cu sinteza de insulina. Aceasta forma de diabet este asociata cu hiperglicemie si instalarea bolii inaintea varstei de 25 de ani, fiind identificati 6 loci responsabili, pe diferiti cromozomi, pana in prezent.
  5. Mutatiile genetice ale pancreasului exocrin. Acestea pot crea in organism anormalitati metabolice precum hiperinsulinemie, hiperglicemie sau diabet tip 2. In cazul femeilor, aceste mutatii pot duce la aparitia ovarelor polichistice. Anterior studierii acestor mutatii, cumulul de simptome era denumit rezistenta insulinica de tip A.
  6. Endocrinopatiile. O serie de hormon, printre care HGH sau glucagonul interfereaza cu actiunea insulinei, atunci cand sunt secretati excesiv. Prin urmare, aparitia unei boli precum acromegalia sau Cushing poate fi asociata cu diabetul.
  7. Diabetul indus de medicatie. In cazul unor persoane cu rezistenta la insulina, ingestia unor medicamente precum interferon sau glucocorticoizi poate duce la aparitia diabetului. De asemenea, ingestia accidentala a unor substante toxice poate provoca diabet.

Recomandari alimentare DIABET TIP I

  • Diabetul insulin-dependent nu se tine sub control exclusiv cu ajutorul unei diete, insa aceasta este parte integranta din tratamentul acestuia.
  • Indivizii insulino-dependenti cu doze ajustabile de insulina trebuie educati, conform OMS, sa isi calculeze ratiile zilnice de carbohidrati, dar si de grasimi si proteine (in functiile de necesitatile organismului, ambii macronutrienti pot fi metabolizati in glucoza), pentru tinerea sub control a glicemiei.
  • In cazul indivizilor cu o doza fixa de insulina, e necesara dozarea exacta pe mese a carbohidratilor, pentru evitarea unei crize hipoglicemice.
  • Individualizarea meselor de catre un dietetician este extreme de importanta.
  • Din punct de vedere al macronutrientilor, dieta diabeticului de tip I ar trebui sa fie alcatuita din proteine de calitate (de origine animala), grasimi sanatoase si carbohidrati incidentali din fructe si legume. In ultimii ani, se pune accent pe sarcina glicemica a alimentelor, in devafoarea indicelui glicemic (intrucat acesta din urma nu tine cont de cantitatea ingerata).
  • Proteinele de calitate sunt importante in dieta diabeticului si nu e necesara o atenta contorizare a lor: carne de orice tip, organe, peste (preferabil oceanic sau de apa curgatoare, si nu de cultura), oua, lactate naturale (fara adaosuri de zaharuri – iaurt cu fructe sau de adjuvanti).
  • Grasimile sanatoase sunt necesare in dieta oricarei persoane, dar si in cea a diabeticului insulino-dependent: Untul, uleiurile presate la rece, avocado, oleaginoasele sau nuca de cocos pot face toate parte din alimentatia sa, cu grija la cantitati datorita aportului caloric.
  • Dintre legume si  verdeturi: orice tip de frunze de salata, solanacee (vinete, rosii, ardei), dovlecel, dovleac portocaliu, crucifere etc
  • Carbohidratii ar trebui limitati de catre medicul curant si impartita pe numarul de mese recomandat, iar acestia ar trebui sa provina din surse cat mai putin procesate. Astfel, sunt indicati carbohidratii cu indice glicemic scazut, din fructele de padure, legume – limitat – sau ocazional leguminoase (mazare, fasole, linte, naut, arahide). Carbohidratii sunt singura grupa de macronutrienti la a caror cantitate ingerata un diabetic trebuie sa fie precis.

 

 

Recomandari alimentare in diabet in anul 1917

 

Recomandari alimentare in diabetul de tip II

  • Diabetul de tip 2, tinut sub control de regula cu medicatie si dieta, prezinta capacitatea de reversibilitate in anumite conditii.
  • Pierderea in greutate, respectiv reducerea stocului de acizi grasi din pancreas si ficat, duce la reducerea rezistentei la insulina si la normalizarea activitatii celulelor beta din pancreas.
  • O serie de tari, printre care Suedia, Australia si Canada recomanda tinerea sub control a diabetului de tip II prin adoptarea unei diet low carb (saraca in carbohidrati).

 

 

  1. Studiu 1
  2. Studiu 2
  3. Studiu 3 
  4. Studiu 4
  5. Studiu 5
  6. Studiu 6
  7. Studiu 7

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

5 comentarii

  1. Salut, ma numesc Alex si am 49 de ani si sunt diagnosticat cu diabet de tip 2 din 2006. Am fost pe tratament cu Siofor si Thiossen in ultimii 5 ani. Starea mea de sanatate sa inrautatit, neuropatie la ambele picioare si probleme cu vederea. Stari de panica, anxietate, insomnie etc. In urma cu cca.doua luni am decis ca trebuie sa fac ceva si am purces la un drum greu dar cu rezultate fabuloase. Low-carb diet este alegerea mea initiala, am renuntat la tot ce inseamna carbohidrati si zahar sub orice forma. Tot studiind problema am trecut inevitabil pe dieta keto si sunt foarte mandru de mine si implicit de rezultatele atinse. Am pornit la drum spre sfarsitul lunii septembrie 2017 cu o glicemie de 154 si 105.5 kg. Astazi 18 nov. ma laud cu o glicemie minima de 83 si maxima de 107 si cu o greutate de 96.6 kg. Pe langa acest regim de doua ori pe saptamana tin post martea si vinerea undeva intre 24-40 de ore doar cu cafea neagra proaspat prajita si macinata, apa alcalina, otet din cidru de mere, sare de himalaya, ulei de nuca de cocos virgin, drojdie nutritionala inactiva, potasiu. De mancat mananc foarte putin( nu mai intra) salate, legume verzi, carne de vita, lactate si branzeturi, ulei de masline bio si din cand in cand doua patratele de ciocolata 85% cacao. Indulcitorii naturali gen stevia nu-i suport ca gust. Neuropatia mea este mai putin sesizabila. Continui sa ma documentez si voi continua pe acest drum. Sunt extrem de motivat iar starea mea de sanatate este vizibil imbunatatita! Sanatate tuturor!

  2. Felicitari @Alexandru! Urmaresti dr Eric Berg pe Youtube dupa cum bag seama?

    • Alexandru mai are de lucru, dar e pe o cale excelenta si personal il felicit. Ma bucur enorm cand vad oameni care se preocupa si care realizeaza ca, in nenumarate cazuri, alimentatia e prima medicatie la care trebuie sa apelam.

    • Buna, da urmaresc mai multi medici cu postari pe acest subiect.

  3. @Cristina. Multumesc pentru incurajare!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+