De-a lungul timpului, au fost efectuate o serie de studii pe subiecti umani care sa ateste eficienta dietei ketogenice asupra diabetului de tip II, fiind un lucru cunoscut faptul ca aceasta dieta regleaza glicemia. Unul dintre studiile la care vom face referire poate fi gasit AICI si a fost efectuat pe 28 de pacienti supraponderali, diagnosticati cu diabet de tip II.
Subiectii grupului au tinut, timp de 16 saptamani, o dieta saraca in carbohidrati, cu sub 20 de grame de glucide pe zi, iar la initierea studiului, le-au fost reduse cantitativ medicamentele specifice diabetului de tip II. Saptamanal, au revenit pentru masuratori si analize.
Dintre cei 28 de pacienti 21 au ramas in cadrul studiului clinic pana la final, 20 dintre acestia fiind barbati, cu o varsta medie de 56 de ani si masa corporala medie de 42.2. Dupa adaptarea la dieta ketogenica, hemoglobina glicozilata (HBA1C), un marker care ofera media glicemiilor pe ultimele trei luni, a scazut cu 16 procente, de la 7.5 ± 1.4% pana la 6.3 ± 1.0%. Daca ai deja diabet sau ai membri ai familiei care prezinta diabet, cel mai probabil stii deja ca HBA1C trebuie sa se incadreze in 4-5.9% pentru a fi in parametri normali. Pentru a o regla, adoptarea unei dieta ketogenice este una dintre cele mai bune optiuni.
Medicatia a fost intrerupta la 7 dintre participanti, redusa la 10 dintre acestia si neschimbata la ultimii 4. De asemenea, pana la finalul studiului, s-au inregistrat pierderi in greutate, in medie, de 6.6%.
Concluzia, bazata, desigur, pe o pleiada de studii, din care unul a fost oferit drept exemplificare, este ca o dieta low carb/ketogenica imbunatateste glicemia pacientilor bolnavi de diabet, pana la punctul in care acestia isi pot tine boala sub control cu ajutorul dietei, putand ca in timp chiar sa renunte la medicamentatie, sub supravegherea atenta a unui medic.
De altfel, inainte de aparitia insulineii injectabile, in anii ’20, terapia folosita era de ordin alimentar. Recomandarile dietetice ale acelei perioade erau menite sa tina sub control glicozuria (glucoza in urina) si erau total diferite de recomandarile acceptate la nivel mondial de astazi (dieta sarace in grasimi si bogate in carbohidrati). De pilda, dieta dr. Dr. Elliot Joslin, in 1923, recomanda consumul de „carne, pasare, vanat, peste, supe, gelatina – supa de oase, oua, unt, ulei de masline, cafea, ceai” si continea, procentual, aproximativ 5% carbohidrati, 20% proteine si 75% grasimi. In prezent, OMS si toate celelalte organizatii recunoscute la nivel mondial recomanda diabeticilor, in medie, 130 grame carbohidrati pe zi si o cantitate redusa de grasimi.
Foto via.
Bravo pentru sfaturi, aș recomanda mai multe sfaturi pentru problemele apărute în cetoza și DA promovat
mai mult dieta ketogenica pt cei cu prediabet sau numai cu pastile, ar putea scăpa de medicina dictată de OMS.