Dieta ketogenica amelioreaza steatoza hepatica nonalcoolica

Popular, o proportie covarsitoare de oameni considera ca in bolile hepatice, grasimile trebuie eliminate din dieta integral, ca parte integranta a tratamentului. Motivul e simplu: nu cunosc fiziologie corpului uman si considera, printr-o deductie ce le pare logica, ca petele de grasime vor disparea daca dam la o parte alimentele lipidice din dieta. Aleg sa consume in schimb alimente slabe, precum si o multime de fructe si legume. Fructoza, prezenta in diverse proportii in vegetale si in mod special in fructele dulci, se metabolizeaza in – ati ghicit – ficat. Orice exces de fructoza (ficatul poate metaboliza aproximativ 15 grame intr-o priza alimentara) se transforma insa in acizi grasi – trigliceride. O parte din acestia vor ajunge in sistem, iar o alta parte se va depune sub forma de pete de grasime pe ficat. Prin urmare, o dieta saraca in grasimi si bogata in carbohidrati fie va mentine steatoza hepatica nonalcoolica, fie o va inrautati.

Ficatul are sute de functii in organism, prin urmare e importanta pastrarea sanatatii acestuia in parametri. Proceseaza aminoacizi, acizi grasi, glucoza si fructoza, stocheaza vitamine si minerale pe care le elibereaza in functie de necesitatile organismului, metabolizeaza medicamente si alcool, produce bila necesara emulsionarii grasimilor. Un ficat clinic sanatos stocheaza o cantitate mica de acizi grasi in hepatocite. Atunci cand procentul de grasime depaseste 5%, diagnosticul pus este de steatoza hepatica nonalcoolica.

Diagnosticul se pune atat in urma unor analize sangvine, unde apar niveluri ridicate de trigliceride, ALT, AST si GGT, cat si prin examen imagistic (ecografic).

Pe langa consumul excesiv de fructoza si alti carbohidrati, un alt factor e consumul de acizi grasi PUFA cu un continut ridicat de Omega6, un acid gras proinflamator. Aditional, aceste tipuri de grasimi vegetale sunt adesea hidrogenate, ceea ce produce un stress aditional. Se regasesc in maioneza din comert sau in dressingurile pentru salate.

 

 

Deficienta de cholina, o vitamina din grupul B, poate accentua steatoza hepatica nonalcoolica. Un studiu a aratat ca un grup de oameni sanatosi, carora li s-a introdus o dieta fara cholina timp de 3 saptamani, au prezentat, la finalul studiului, semne ale unor disfunctii hepatice.

Ce poate face dieta ketogenica?

Dieta ketogenica este, asa cum am discutat de multe ori in articolele de pe site, o dieta care restrictioneaza consumul de carbohidrati, promovand un consum mediu de proteina si ridicat de grasimi. Coreland cu factorii de risc ai steatozei hepatice nonalcoolice, respectiv carbohidratii in exces dar mai ales fructoza (atat ca indulcitor, cat si provenita dintr-un consum nejustificat de fructe dulci), dieta ketogenica este solutia optima pentru eliminarea petelor de grasime de la nivelul ficatului.

Studiile care releva eficienta dietei ketogenica in raport cu steatoza hepatica nonalcoolica sunt nenumarate. Reducerea drastica a carbohidratilor din dieta si cresterea consumului de grasimi saturate au aratat, in doua studii, conduse de catre universitatile Duke si Cambridge, ca organismul afectat prezinta scaderi ale nivelului de acizi grasi in hepatocite in doar trei zile de la inceperea dietei.

Grasimea viscerala este si ea un factor de risc pentru steatoza hepatica nonalcoolica, prin urmare aplicabilitatea dietei ketogenica in procesele de slabire, respectiv utilizarea acesteia cu un deficit caloric, constituie inca un avantaj.

 

 

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

5 comentarii

  1. Buna 🙂 As mai putea gasi undeva textul acestui articol? Multumesc

  2. Confirm! Datorita acestei diete am reusit sa scap de o pata de grasime de pe ficat 🙂 Incercati…nu aveti nimic de pierdut.

  3. Am steatoza hepatica. Am inceput dieta keto de 3 zile. Acum am stari de greata de nu-mi vine sa mananc nimic si oarecare discomfort in zona ficatului. Este in regula sa continui cu aceste simptome?

    • Felicia, cel mai probabil ai o abordare gresita a dietei – prea multe grasimi, putina sare, hidratare redusa, prea putine legume. Tu stii exact cum tii si cat de corect este.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+