De ce iarna este ideala pentru dieta ketogenica

Iarna nu-i ca vara, pentru ca ne ofera o paleta mai restransa de alimente. De asemenea, iarna consumul nostru caloric este (in conditii recomandate) unul mai ridicat. Tremurul provocat de frig este dat de musculatura noastra care arde tesut adipos pentru a ne pastra temperatura corporala constanta. Este motivul si pentru care expunerea la rece este benefica intr-un proces de slabire. Tot prin prisma temperaturii, se atinge mai usor o valoare a glicemiei care sa ateste adaptarea la keto (≈ 80 mg/dL).

Iarna, alimentele disponibile in climatul temperat continental sunt prin excelenta low carb – te rog, indeparteaza ideea de supermarket si gandeste exclusiv local in timp ce citesti acest articol. Carnea grasuta de porc, slaninuta afumata, pestii afumati, branza din saramura, dovlecii din beci ori varza din butoi sunt doar cateva exemple de astfel de alimente.

Iarna, organismul uman adaptat zonei noastre intra intr-un soi de hibernare metabolica, astfel incat nu ar fi justificat oricum un consum ridicat de glucide: ficatul va avea o capacitate mai mica de metabolizare a fructozei, iar o dieta bazata pe carbohidrati nu va genera la fel de multa energie (ATP) precum una LCHF, ci va transforma excesul in acizi grasi. Este si motivul pentru care iarna ne ingrasam foarte repede: cand tempraturile incep sa scada, iar ziua devine mai scurta, scad si nivelul de vitamina D (care mentine o rata metabolica sanatoasa), cel de serotonina (lipsa luminii naturale), asa ca simtim permanent nevoia de glucide. Fie ca sunt mai occidentalele paste, fie mamaliga cu mancare bogata in grasimi ori cartofi prajiti, sunt pofte pe care le avem adesea iarna.

Trecerea catre dieta ketogenica suprima aceste pofte, intrucat va genera un nivel de energie mult mai ridicat si va mentine glicemiile postprandiale in limite normale. Rezultatul va fi, din punct de vedere fiziologic, evitarea aducerii organismului in stadiul de rezistenta la insulina/prediabet, iar din punct de vedere estetic, greutatea fie se va mentine, fie va scadea, in functie de scopul cu care ai inceput dieta ketogenica.

Nivelul ridicat de ATP generat in dieta ketogenica (adica un nivel ridicat de energie) te va ajuta sa poti avea mesele intr-un interval de timp mai redus, care sa coincida cu prima ora a rasaritului si ora apusului (≈7:00 – 17:00). Astfel vei acorda organismului o mica fereastra de post negru, in care vei utiliza tesut adipos propriu pentru a continua sa produci energie.

Ce alimente pot consuma in dieta ketogenica iarna?

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+