Colecistul este un organ de dimensiuni mici, situat in fata ficatului. Acesta stocheaza bila, un lichid de culoare verzuie, care ajuta la digerarea lipidelor ingerate.
In mod curent, pacientilor cu tendinta de a forma pietre sau nisip in colecist li se impun regimuri cu un continut scazut de grasimi, firul logic, nu neaparat si corect, fiind urmatorul: cu cat consumam mai putine grasimi, cu atat se varsa mai putina bila in sistemul digestiv. Repercusiunile sunt insa altele. Bila, nefiind necesara in procesul de digestia prin prisma dietei cu un continut scazut in grasimi, ramane in colecist, unde formeaza pietre.
Formarea pietrelor la nivelul colecistului
De altfel, medicina conventionala considera ca dietele bogate in grasimi formeaza pietre pornind de la o premisa eronata, respectiv studiind pacienti care au deja o astfel de problema. Daca un pacient are deja pietre formate si este trecut pe o dieta ketogenica, apare imediat si nevoia de bila in sistemul digestiv, iar pietrele existente, antrenate de acest lichid, se pot bloca in drumul catre intestin, cauzand crize ale colecistului.
O serie de studii publicate in ultimii zeci de ani releva faptul ca, in realitate, pietrele care apar in colecist au drept cauza dietele sarace in lipide si bogate in carbohidrati. Un anume studiu in particular, desfasurat pe o perioada de 12 ani si care a implicat monitorizarea a peste 1800 de barbati de diferite varste a concluzionat nu numai ca dietele bogate in glucide si cu ingerare redusa de grasimi duc la formarea pietrelor la colecist, ci si ca astfel de diete nu ar trebui sa fie recomandate nici in scopuri estetice (pierderi in greutate).
Dietele VLCD (very low caloric diet) au fost asociate cu incetinirea activitatii colecistului, ca o consecinta a reducerii stimularii acestuia prin continutul scazut in grasimi al acestor diete. S-a concluzionat, stiintific, ca este nevoie de o cantitate minima de 10 grame de lipide pentru a determina golirea eficienta a colecistului de bila. Golirea acestuia se face intr-un ritm mult mai lent atunci cand pacientul consuma mese hipolipidice, fata de testele in cadrul carora mesele, fie ele si VLCD, sunt bogate in grasimi. Un continut adecvat de grasimi, chiar si pe o dieta slab calorica (VLCD), ar putea preveni formarea pietrelor la nivelul colecistului, mentinand o motilitate adecvata a acestuia.
Dietele LCHF dupa extirparea colecistului
De-a lungul ultimilor 20 de ani, au fost raportate nenumarate cazuri de persoane care au decis adoptarea unui stil alimentar ketogenic la scurt timp dupa colecistectomie. Desi primul impuls poate fi acela de a ocoli o dieta bogata in lipide, avand in vedere ca bila evacuata de colecist are rol in digerarea grasimilor, la o analiza mai amanuntita lucrurile devin clare in favoarea dietei ketogenice. Astfel, avand in vedere ca vezicula biliara doar stocheaza bila, aceasta fiind secretata de ficat, sunt indicate mesele mai dese (5-6 mese pe zi), in cantitati mici, pentru a asigura digerarea optima a lipidelor.
Dupa operatia in sine, grasimile trebuiesc reintroduse treptat, primul pas fiind adoptarea unei diete sarace in carbohidrati si moderat lipidica. Mai mult de 50% din lipidele care vor fi introduse in alimentatie dupa colecistectomie trebuie sa fie de natura vegetala, fiind demonstrat faptul ca uleiul de cocos (grasimi cu lant mediu), de exemplu, este digerat mult mai usor. Oricum, exista studii care releva ca lipsa colecistului nu impiedica absorbtia lipidelor la nivelul sistemului digestiv.
Un rol important il pot avea, pentru persoanele care nu mai au colecist, si enzimele digestive si suplimentele de bila prescrise de medic. Cand acestea insotesc o masa, ofera pacientului o sursa concentrata de bila care ia locul celei ce ar fi fost varsata in sistemul digestiv de catre colescist.
Ce poti face pentru a ajuta procesul de recuperare si reintrarea in cetoza
Consuma mai multe grasimi de lant mediu, precum MCT si ulei de cocos, intrucat sunt mai usor de digerat si nu necesita prezenta bilei.
Consuma carne fara grasimi, careia sa ii adaugi ulei de cocos, pana cand organismul tau devine tolerant cu grasimile.
Alimente de evitat
- Ulei de masline in cantitati excesive, crud. Il poti utiliza la gatit la temperaturi reduse, cel mult medii.
- Orice alte uleiuri care la temperatura camerei sunt lichide
- Grasimile hidrogenate
- Produsele care imita untul
- Produsele din soia
Alimente recomandate dupa adaptare:
- Unt de provenienta biologica, ghee, ulei de cocos, untura
- Oua de tara
- Vita/porc gras fed
- Lapte de capra gras
- Branzeturi, iaurturi grase
- Suplimente de ulei de peste
- Frunze verzi, insotite de grasimi sanatoase (spanac, salate, frunze de telina, stevie etc)
Sfaturi: Incepe usor keto si adauga treptat grasimile.
Consuma mese mici si mai dese.
Stimuleaza digestia grasimilor luand suplimente de saruri biliare si enzime, mai ales inainte de mesele mai concentrate in grasimi.
Foto via.
Buna! Am steatoza hepatica nonalcoolica,trigliceride si colesterol marit. As Vrea un exemplu de meniu . Multumesc
Buna Ana,
Am incercat sa iti trimitem un email, insa aparent adresa de email nu este cea corecta. Te asteptam sa ne trimiti un email la adresa blog@dietaketogenica.ro pentru a putea intra in legatura cu tine.