Una dintre cele mai mari temeri ale unei persoane care doreste sa se initieze in tainele dietei ketogenice este aparitia vreunei probleme la nivelul colecistului. Paradoxal, intrucat rolul acestuia este acela de a ajuta la metabolizarea grasimilor ingerate. Facand un paralelism, e usor deductibil ca mesele sarace in lipide ofera colecistului perioade de stagnare in activitatea sa, determinand retentia bilei. Cumularea bilei in colecist, asociata nefericit unor mecanisme patogene, duce la formarea calculilor biliari.
Studiile au documentat ca este necesara depasirea unui prag de 10 grame de lipide la o masa pentru golirea optima a colecistului de bila si implicit pentru a minimiza riscul formarii pietrelor. Ce se intampla insa cand adoptam o dieta saraca in grasimi? Colecistul nu primeste semnale cum ca e necesar sa verse bila pentru emulsifierea grasimilor, iar aceasta ramane stocata, capatand o consistenta vascoasa. Astfel, intrarea intr-un cerc vicios este la doar un pas: colecistului ii este dificil sa elimine prin sfincterul ingust o substanta vascoasa, iar grasimile ingerate ulterior nu vor fi metabolizate si utilizate de organism.
Incidenta colecistectomiei este enorma in randul celor care au tinut macar cateva luni una din dietele sarace in grasimi. Chiar si fara colecist insa, bila exista in continuare in organism, intrucat este secretata de ficat. Prin urmare, dupa efectuarea unei operatii de colecistectomie, se recomanda reintroducerea treptate a grasimilor in alimentatie, prin intermediul meselor mici si dese. Lipsa unui loc de stocare pentru bila impune o astfel de regula, pana cand organismul se va adapta si rolul colecistului va fi preluat in totalitate de ficat. De altfel, au fost raportate cazuri de pacienti cu colecistectomie totala care in timp au dezvoltat mici apendice la nivelul ficatului, cu rol de colector pentru bila.
Prevalenta calculilor biliari creste proportional cu epidemia de obezitate, insa riscul producerii de pietre la nivelul colecistului este ridicat si in cazul pierderii in greutate. Conteaza insa enorm dieta adoptata! Conform unui studiu amplu, in cadrul caruia s-au utilizat in paralel pe subiecti diferiti atat diete bogate in grasimi cat si diete sarace in grasimi, adoptarea unui stil alimentar bogat in lipide, precum dieta ketogenica, scade incidenta aparitiei de pietre la colecist.