Dopamina este un neurotransmitator, adica o substanta chimica eliberata de neuroni pentru a transmite informatii catre alte celule nervoase. In lipsa acesteia, nu am mai simti motivatie, nivelurile de atentie, concentrare sau creativitate ar scadea. Pe plan social, un nivel scazut de dopamina duce la izolare sociala si emotionala. Pe de alta parte, pentru ca subiectul articolului o face linia dintre un nivel prea scazut si unul prea ridicat, trebuie sa stii ca excesul de dopamina, dat de surse artificiale, exogene, pot provoca stari agresive si cresteri in greutate.
Dopamina este sintetizata in mai multe zone ale creierului, iar cea mai importanta cale a acesteia e cea care controleaza comportamentul motivat de recompensa. Prin urmare, majoritatea recompenselor din viata noastra, cum ar fi reusitele profesionale, notele obtinute, duc la sinteza de dopamina. Dar acelasi lucru se intampla si cand sunt consumate medicamente sau droguri. Drogurile recreationale, psihostimulentele, antipsihoticele sau medicamentele destinate celor afectati de ADHD, toate cresc nivelul de dopamina prin diverse cai.
Semnele deficientei de dopamina
- Nivel scazut al motivatiei
- Oboseala si iritabilitate
- Cresterea masei corporale
- Cresterea poftei de mancare
- Libidou scazut
- Semne ale depresiei
- Nivel ridicat de prolactina
- Deficit de atentie si probleme ale memoriei
- Inflamatie cronica
- Personalitate introvertita
- Abilitati scazute pentru atasament emotional
Efectele benefice ale dopaminei
- Motivatie puternica
- Creste anticiparea placerii
- Alaturi de serotonina, stimuleaza memoria si invatarea
- Dopamina creste puterea de concentrare
- Alaturi de oxitocina, e responsabila cu crearea legaturilor romantice
- Poate scadea inflamatia
- Controleaza ciclul somn-veghe
- Inhiba secretia de prolactina
Efecte negative ale excesului de dopamina
- Poate cauza schizofrenie
- Alimenteaza dependenta de droguri (nicotina, cocaina, amfetaminele cresc secretia de dopamina in striatum)
- Este implicata in dependente
- Alaturi de serotonina, poate duce la cresteri in greutate
- Poate cauza agresivitate
- Scade empatia
Excesul de dopamina vine, de obicei, pe fondul unor dependente, cea mai comuna fiind cea de nicotina. Ce trebuie sa faci insa daca prezinti simptomele unui deficit de dopamina? Medicatia nu este o solutie, asa cum am discutat anterior, insa nivelul de dopamina poate fi ridicat usor, creandu-ti mici schimbari in stilul de viata: expunerea la soare, exercitiile fizice sau gesturile simple, precum atingerea, ajuta. De asemenea, consumul de alimente bogate in tirozina si fenilalanina (pasare, peste, branzeturi, avocado, seminte) precum si grasimile nesaturate (avocado, ulei de masline).