„Dupa Anul Nou vreau sa adopt o dieta sanatoasa!” – Sfaturi despre cum sa iti tii promisiunea fata de tine

In 2012 si 2013, dorinta cea mai raspandita a oamenilor de Anul Nou a fost aceea de a deveni mai in forma si de a adopta o dieta sanatoasa. 59% dintre femei si 46% dintre barbatii intervievati cu ambele ocazii au declarat acelasi lucru. Din pacate insa, doar un procent de 10% dintre acestia isi duc la bun sfarsit promisiunea fata de sine.

De ce? Pentru ca intotdeauna „maine” va fi ziua perfecta. Mai ales daca a trecut data de 1. Mai ales daca astazi vin prietenii in vizita si aduc prajituri. Sau daca copiii vor clatite in seara asta. „Eh, incep de maine, n-a fost sa fie astazi!”. Si se apropie primavara. „Incep dupa Paste, nu vreau sa o supar pe mama, face cozonaci!”. Nu facem decat sa ne continuam agonia. Aceea de a purta kilograme inutile, de a ne perpetua deteriorarea sanatatii, sau in cel mai bun caz a metabolismului. Pe masura ce trece timpul, necesarul caloric scade, iar noi continuam sa mancam la fel de mult, iar ocazional sa facem divers excese.

Din pacate, media ne bombardeaza cu sute de informatii zilnic, care mai de care mai contradictorii: Nu consumati grasimi! Ouale cresc colesterolul! Slabeste cu grasimi! Devino vegan pentru o viata vesnica! Problema e ca nu stii pe care sa o crezi, nu? Articole vagi, bombastice, cu 3 cuvinte pompoase aruncate aleatoriu si gata, e nutritie curata. Din pacate, astfel de articole aparute aleatoriu in ziare si pe diverse site-uri nu pot fi oprite. Nu exista o legislatie care sa stipuleze ca nu e etic sa recomanzi pastile minune sau diete de infometare. Asadar, este strict responsabilitatea ta sa iti alegi sursele de informare corecte. De unde stii insa care sunt acestea?

 

Sfaturi despre o informare corecta

  1.  Ignora site-urile obscure, care te duc dintr-o pagina in alta, fara a oferi informatii concrete.
  2. Preia informatii doar din locurile care fac trimiteri catre studii si asigura-te ca acele studii nu sunt platite de industria alimentara sau farma.
  3. Asigura-te ca articolele sunt scrise de specialisti in nutritie, nicidecum de jurnalisti sau bloggeri de ocazie.
  4. Fa cautari care ar putea contrazice informatiile gasite si cerceteaza studiile din spatele lor pe aceleasi principii de mai sus.
  5. Nu alege o dieta de scurta durata, pentru ca revenirea la vechile obiceiuri iti va readuce kilogramele pierdute, ci alege o dieta sanatoasa, pe termen lung.

 

Sigur, dupa cum spune si numele site-ului, consider ca cea mai corecta dieta, ce poate deveni un stil de viata pentru majoritatea oamenilor (exista mici exceptii ce tin de diverse boli), este dieta ketogenica. Sustinuta de sute de studii si utilizata extensiv in dietoterapie, aceasta nu doar ca te ajuta sa slabesti, utilizand o restrictie calorica de bun simt, insa te va ajuta sa stai si departe de zahar si alte produse nocive pe care le elimini din alimentatie. Consumul optim de proteina si grasimi vor duce, in timp, la disparitia poftelor vinovate. Si pana la urma, ce poate fi nociv in minimizarea ingestiei unei grupe alimentare ce nu contine nimic ESENTIAL? Exista aminoacizi esentiali, acizi grasi esentiali, dar nu si carbohidrati.

Dupa ce ai decis care e cea mai buna solutie pentru tine, urmeaza sa te si tii de promisiune, nu? Nu de luni, nu de maine, nu dupa Paste, ci fix cum ti-ai promis tie! De altfel, raspunsul cel mai corect la intrebarea pe care o adresez clientilor –  „Cand incepem dieta?” – este IERI.

 

Sfaturi despre onorarea promisiunii fata de tine

  1. Scapa de alimentele „vinovate”! Toti gasim in casa un coltisor in care indesam dulciuri primite de la prieteni, achizitii pe fond emotional, dar si mai multi avem in camara alimente care nu au valoare nutritionala, ci doar energetica: orez, paste, paine, zahar, pesmet, cereale pentru micul dejun, pudre pentru bauturi instant cu zahar adaugat. Daca vrei nu doar sa slabesti, ci si sa incepi un mod de viata sanatos, nu le lua in considerare atunci cand iti concepi mesele.
  2. Daca nu vrei sa intri direct in calcule nutritionale laborioase, sau pur si simplu nu ai timp de ele, incepe prin a consuma doar alimente naturale, neprocesate: oua, branzeturi, carne, legume si frunze in stare cruda sau gatita, oleaginoase.
  3. Atunci cand simti ca vei ceda in fata unei prajituri sau a unui banal covrig, fa-ti un bine si bea un ceai cald sau un pahar de apa. Nu are sens sa stergi cu buretele cateva saptamani de dieta sanatoasa pentru o clipa de satisfacere a unei pofte.
  4. Daca nu ai timp de calcule nutritionale si nici nu ai apelat la ajutorul unui nutritionist, invata sa citesti etichetele alimentelor consumate. Necantarirea alimentelor poate duce la erori de aproximare grave, prin urmare sunt mai indicate alimentele mai putin calorice: smantana cu 20% grasime in loc de 35% grasime, carne de pui si peste in loc de vita sau porc etc.
  5. Cantareste-te o data pe saptamana! In ziua in care ai inceput marea calatorie, noteaza greutatea cu care ai pornit, dar si masuratoarea in centimetri. Refa calculele dupa o saptamana, pentru a te simti satisfacut de rezultat. Cantaririle zilnice duc adesea la derapaje nutritionale, date de lipsa schimbarilor de pe o zi pe alta.

Sfatul suprem urmeaza acum insa:

Iubeste-ti si ingrijeste-ti corpul, este singurul in care vei trai!

 

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

2 comentarii

  1. Dieta KETO e SUPER. Multumim pentru TOT.
    LA MULTI ANI CU SANATATE !

  2. Cristina Marin, multumesc pentru tot ce imparti cu noi! ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+