Decenii intregi, untul a fost blamat pentru toate bolile cardiovasculare cunoscute omului. Banuit ca ar infunda arterele (cum sa crezi asta despre un aliment atat de cremos si alunecos?), a fost pus pe o lista neagra de alimente si a ramas acolo pana la inceputul secolului XXI, cand o serie de studii realizate pe subiecti […]

Cu o denumire de marketing usor exotica – canola oil – uleiul de rapita a avut multa vreme exclusiv intrebuintari industriale. In ultimii ani insa, a devenit revelatia industriei alimentare, producatorii denumindu-l „cel mai sanatos ulei pentru gatit”. Desi rapita are un gust amar, modificarile genetice aduse de cercetatorii canadieni au transformat acest ulei intr-unul […]

Grasimile se impart in trei mari grupe: grasimi saturate, mononesaturate si polinesaturate. Atat grasimile vegetale cat si cele animale sunt cel mai adesea un mix intre cele trei. De pilda, uleiul de masline contine preponderent grasimi mononesaturate si ceva urme de grasimi polinesaturate (PUFA). Uleiul de cocos este aproape in totalitate o grasime saturata, ca […]

Tiroidita autoimuna, cunoscuta si sub denumirea de tiroidita Hashimoto, este o boala inflamatorie cronica a glandei tiroide, cauzata de o crestere anormala a anticorpilor si a numarului de leucocite, care impreuna ataca celulele sanatoase ale tiroidei. E o boala progresiva care duce la deficiente ale tiroidei (hipotiroidism) dar care este greu de diagnosticat, intrucat simptomele […]

Avem tendinta, desigur eronata, de a considera ca tot ceea ce este natural este si sanatos. Insa am invatat impreuna, de-a lungul timpului, ca lucrurile nu stau asa. De la celebra echinaceea, panaceu universal in consolidarea imunitatii, care a devenit interzisa copiilor sub 10 ani, pana la diverse tincturi care, pe langa mici beneficii, pot […]