Efectul termic al alimentelor, cunoscut si sub termenii de termogeneza indusa de dieta sau termogeneza postprandiala, face referire la cresterea ratei metabolice dupa ingerarea hranei. Atunci cand mananci, organismul tau consuma energie pentru a digera, absorbi si stoca nutrientii aferentei hranei ingerate. Prin urmare, ca rezultat al efectului termic al hranei, consumand calorii cresti de fapt rata la care organismul tau arde calorii. S-a estimat ca, in medie, organismul consuma in medie 200 de calorii pe zi in procesul complet de digestie.
O serie de factori influenteaza magnitudinea efectului termic al alimentelor. Printre acestia, cei mai importanti sunt cantitatea de hrana aferenta unei mese, frecventa meselor dar mai ales compozitia acestora. Motivul pentru care am ales sa aprofundam ultimul dintre factorii mentionati este pentru a oferi o explicatie logica, dar mai ales stiintifica, senzatiei de satietate data de dieta ketogenica, precum si ritmului constant de slabire, intr-o maniera sanatoasa.
Dintre cele trei grupe de macronutrienti, cel mai mare efect termic il au proteinele, cu mentiunea ca e vorba despre cele de calitate superioara, existente in carne, branzeturi si oua. Grasimile si carbohidratii au un efect termic similar, inferior proteinelor (5-10% din energie versus pana la 30% din energie). Motivul pentru care proteinele cer mai multa energie pentru a fi digerate este ca se regasesc in toti hormonii, enzimele si alte componente implicate in procesarea amino-acizilor. Faptul ca proteina este alimentul cel mai termogen explica si de ce, dupa mesele cu un continut bogat in proteine de calitate, simti o crestere in temperatura corpului.
Pentru a mentine sau chiar a creste efectul termic al alimentelor in dieta ketogenica sau in orice alt stil de viata ai ales, utilizeaza condimente puternice: ardeiul iute, scortisoara (Ceylon), ghimbirul, piperul sunt toate alegeri potrivite. Un alt efect secundar pozitiv deloc de neglijat al acestora este ca accentueaza nevoia de apa, determinandu-te sa te hidratezi corespunzator.
Asadar, BMR-ul nostru nu este o cifra fixa si poate creste in functie de alimentele ingerate cu pana la 200-300 de calorii. O veste buna pentru pofticiosi sau pentru cei care isi estimeaza mesele zilnice din ochi, fara a folosi cantarul.