Traim in secolul vitezei si de multe ori, desi ne dorim sa mancam sanatos, nu avem timp de gatit. Trebuie sa stii insa ca exista variante sigure si atunci cand alegi sa mananci din oras sau sa iti comanzi mancare acasa ori la birou. Daca in mancarurile ce contin sosuri e dificil sa ai incredere, intrucat rareori bucatarii iti vor spune adevarul despre ingredientele utilizate, nu acelasi lucru putem spune despre salate, fripturi sau hamburgeri.
1. Salatele personalizate
Unele restaurante cu take away iti ofera posibilitatea de a-ti crea singur salata. Astfel, vei putea sa iti faci calculul nutritional pentru aceasta chiar inainte de a sosi comanda. Daca alegi sa consumi o salata la restaurant, afla ca unele restaurante mentioneaza in meniuri cantitatile aproximative din fiecare ingredient. Nu prea ai cum sa gresesti!
2. Ceafa de porc/cotlet la gratar
In orice meniu de restaurant, sub produs este mentionata greutatea in crud a produsului pe care l-ai comandat. Adica exact ceea ce ai nevoie pentru a-ti calcula necesarul mesei. Poti consuma ceafa de porc sau cotletul cu muraturi sau cu o salata, insa roaga personalul sa ti-o aduca nepreparata, pentru a controla tu cat ulei adaugi.
3. Platouri de branzeturi
Dieta ketogenica presupune consumul de branzeturi maturate, de calitate. Asadar, un mix de gorgonzola, brie, parmezan si camembert, care de cele mai multe ori vine insotit de nuci, este o alegere inteligenta. Alege-l doar daca stii ca iti este suficient ca masa principala, intrucat astfel de branzeturi sunt foarte calorice.
4. Antipasti
Majoritatea restaurantelor, nu doar cele italienesti, au platouri cu diverse mezeluri crud-uscate de calitate, precum prosciutto sau jamon spaniol, insotite de mixuri de masline sau frunze. Mentioneaza de la inceput ca nu vrei si painea prajita de care acestea vin insotite si te-ai ales cu o masa keto delicioasa.
5. Aripioare picante
Cel mai sanatos mod de a gati carnea este cuptorul. Pastreaza toate calitatile acesteia, nu ii alterneaza gustul, si nici nu vine cu grasimile aditionale din baia de ulei sau arsurile provocate in urma unui gratar. Majoritatea restaurantelor au in meniu aripioare marinate in fulgi de ardei iute. Intreaba totusi chelnerul inainte daca s-a utilizat la marinare zahar, miere sau sos barbecue, pentru a nu-ti periclita dieta.
6. Hamburger fara chifla
Extrem de la moda in ultimii doi ani, hamburgerii sunt alegerea ideala daca mentionezi ospatarului sa nu iti aduca si chifla. Sigur ca ai putea sa o dai la o parte chiar tu atunci cand esti servit, insa din experienta proprie, iti spun ca mentiunea aceasta face ca platingul sa fie unul atractiv. De asemenea, exista restaurante care au creat, fara sa vrea, hamburgeri keto friendly. Simbio este locul in care poti servi un hamburger naked, compus din carne de vita, avocado, mix de salate, branza de capra si rosii uscate.
7. Rata confiata cu varza
Majoritatea localurilor cu meniuri scrise in amintirea vremurilor de mult apuse ofera clientilor sai celebra rata pe varza. Atunci cand este confiata in untura, paradoxal, rata ramane fara majoritatea cantitatii de grasime de sub piele, asa ca nu esti in pericol sa iti depasesti numarul de calorii. O pulpa de rata confiata are aproximativ 400 de calorii.
8. Tochitura de porc
Desi putin mai greu de cuantificat caloric, tochitura de porc este o alegere keto, intrucat contine carne de porc, carnati, suc de rosii si usturoi proaspat. Daca nu stii cantitatile utilizate ci doar cat cantareste produsul finit, poti face o medie a informatiilor nutritionale pentru a te incadra in caloriile aferente unei zile.
9. Ciuperci umplute cu branzeturi
Nu ai cum sa dai gres daca alegi ca si garnitura la o carne slaba (pui, curcan, vita) ciuperci gratinate cu branzeturi maturate. Motivul pentru care carnea trebuie sa fie slaba este faptul ca branzeturile au un aport caloric mare si e necesar un echilibru, mai ales daca scopul tau este slabirea si nu doar mentinerea.
10. Steak de vita
Fara a avea nevoie de vreo descriere, friptura de vita este, prin excelenta, alimentul keto ideal. O excelenta sursa de proteine, poate fi insotita de o salata de frunze (rucola, valeriana, baby spanac) cu dressing de ulei de masline si otet alb.
11. Legume la gratar sau sotate
Toate meniurile restaurantelor contin cel putin sase retete diferite de garnitura de cartofi si orez, insa majoritatea neglijeaza nisa persoanelor care nu consuma cantitati industriale de carbohidrati. Alege restaurante care ofera dovlecel si ardei la grill, broccoli, fasole verde sau sparanghel trase in unt, conopida gratinata cu cascaval, si vei scapa de frustrarea de a consuma felul principal fara garnitura.
12. Coaste de porc la gratar
Am lasat la urma ce era mai bun, nu? Dupa ce te asiguri ca nu au fost marinate cu miere sau zahar brun, alatura-le unei salate de muraturi, intrucat sunt suficient de calorice incat sa nu fie necesara o salata cu adaos de ulei de masline.
Tu ce mananci keto si delicios atunci cand iesi la restaurant?
peste la gratar, si legume la gratar.