Tot mai multi din marii chefi ai lumii utilizeaza in plating-urile lor germeni cruzi din diverse plante: de la banalul alfalfa, pana la ridichi, toate verdeturile au devenit micro-plante cu gust intens, perfecte pentru o pata de culoare si, sustin acestia, un aport de micronutrienti. Dar daca micronutrientii sunt devansati de microbi?
Am testat trei tipuri diferite de germeni in trecut, fiecare masa soldandu-se cu stari de rau. Le-am pus pe seama gustului intens al germenilor, dar am renuntat in clipa in care am decoperit ca a treia cutie achizitionata a dezvoltat culturi micotice la doar cateva ore de la achizitie.
Desi nutritivi, aceasta calitate a germenilor paleste in fata numeroaselor riscuri pe care le prezinta. Germenii din plante sunt crescuti, spre deosebire de legume si verdeturi, intr-un mediu propice bacteriilor. In 2011, consumul de germeni cruzi produsi intr-o fabrica din Germania a dus la moartea a 50 de pacienti si la diagnosticarea a peste 850 de persoane cu sindrom hemolitic uremic, in urma infestarii cu bacteria E. coli.
Salmonella, o alta bacterie care poate fi regasita in germenii din plante, cauzeaza simptome grave, precum febra sau crampe abdominale si poate duce ocazional la moartea pacientilor. Este deosebit de periculoase pentru extremele de varsta, respectiv copii si batrani, dar si pentru cei cu un sistem imunitar deficitar.
Care este motivul pentru care germenii din plante cad prada patogenilor atat de des? Orice aliment proaspat aduce cu sine risc de toxiinfectie alimentara. Semintele insa, spre deosebire de alte fructe si alimente, au nevoie de un mediu cald si umed pentru a deveni germeni. Intamplator, de aceleasi conditii se bucura si bacteriile. Simpla clatire a germenilor din plante nu duce la eliminarea riscului de toxiinfectie alimentara, fiind necesara gatirea acestora la temperaturi inalte. Pe langa faptul ca mediul in care se dezvolta acestia este propice si bacteriilor, intervin si alti factori care cresc exponential riscurile la care ne putem supune: calitatea apei utilizata in irigarea semintelor, potentiala infestare a semintelor prin intermediul rozatoarelor etc.
Asadar, desi reprezinta un aliment intens promovat in domeniul nutritiei sanatoase, germenii din plante pot fi una dintre cele mai periculoase alegeri culinare.