Dieta ketogenica este bazata pe consumul ridicat de grasimi, mediu de proteine si scazut de carbohidrati. Desi fraza anterioara trebuie sa reprezinta motto-ul tau, daca ai inceput aceasta dieta, nu inseamna ca sursele acestora pot fi oricare. Exista surse de grasimi nesanatoase, care trebuie evitate, precum si surse de grasimi sanatoase, poate acolo unde te-ai astepta mai putin.
1. Preferatul meu, avocado ocupa un loc important in dieta ketogenica, fiind o sursa vegetala de grasimi fantastica. Cu un usor iz de nuca, avocado e un fruct versatil, care poate fi transformat in sosuri, paste tartinabile, crochete sau poate fi consumat ca atare. 100 de grame de avocado contin 15.4 grame de lipide si doar 2 grame de carbohidrati, precum si 2 de proteine.
2. Nuca de cocos, o alta sursa aromata de grasimi sanatoase, contine 33.5 grame grasimi si 6.2 grame de glucide. Senzatia de satietate pe care o confera nu te va face sa iti depasesti ratia zilnica de carbohidrati.
3. Untul, obligatoriu grass fed (glumesc, nu e obligatoriu, insa e notabil mai gustos si mai sanatos), este, in opinia mea, cea mai buna sursa de grasima animala. Poate fi consumat ca atare, in cafea, in mancare sau poate fi transformat in ghee pentru a fi folosit la prajit sau la sosuri.
4. Galbenusul de ou, cea mai gustoasa parte a acestui aliment, este o sursa de grasimi excelenta. Stiu, pana acum ti s-a spus ca din ou, partea cea mai sanatoasa intr-o dieta destinata slabirii este albusul, dar acesta e hiperproteic, iar dietele hiperproteice vin la pachet cu o serie de probleme de sanatate.
5. Oleaginoasele. Migdalele, nucile, nuca de brazilia, macadamia sau alunele de padure, toate isi pot aduce aportul in ceea ce priveste procentul de grasimi pe care trebuie sa il consumi zilnic. Ai grija sa le hidratezi si sa le decojesti ulterior, pentru a scapa de acidul fitic din coaja, un antinutrient care nu permite absorbtia mineralelor si vitaminelor.
6. Uleiurile presate la rece sunt o sursa minunata de grasimi in dieta keto si pot fi folosite in salate, sosuri sau maioneze. Citeste cu atentie etichetele, pentru a te asigura ca iei uleiuri de buna calitate.
7. Ciocolata neagra cu 85% cacao are peste 55 de grame de lipide, provenite din untul de cacao. Si e keto!
8. Carnea de porc, blamata in mod eronat pentru aportul de colesterol (N.B. Colesterolul din mancare nu il afecteaza pe cel din sange), este una dintre cele mai bune optiuni keto, atunci cand vine vorba de carne. Fie ca vorbim de sunca, fie de un cotlet sau chiar de untura, carnea de porc nu trebuie evitata in dieta ketogenica. Desigur, e important sa alaturam legume.
9. Ulei MCT. De mare ajutor in oxidarea grasimilor, MCT este folosit la scara larga atat de sportivii de anduranta, cat si de persoanele care isi doresc sa piarda in greutate, acest ulei fiind cunoscut si pentru scaderea apetitului.
10. Branzeturile nedegresate. Mascarpone, gorgonzola, brie, cascavalul, camembert, toate sunt alimente keto care, combinate cu alte grasimi sanatoase din aceasta lista, precum si cu legume verzi, pot reprezenta exemple de mese delicioase.
Bineinteles, lista poate continua, fiind dependenta si de zona locuita, precum si de gusturile fiecaruia. Important este sa nu consideram ca orice grasime este sanatoasa, doar pentru ca am adoptat un stil de viata ketogenic.
Foto via.