Apare frecvent, in meseria mea, temerea de plecare in vacanta, in timp ce persoana in cauza e intr-un proces de slabire/curatare a dietei. Indraznesc sa spun ca este fondata preponderent emotional, cu accente de preconceptii formate vis a vis de bucatariile unor tari. Plecarea in vacanta nu ar trebui sa fie o corvoada din punct de vedere al dietei, intrucat, asa cum spun adesea, putem manca low carb mai oriunde – important e poate sa stim cum sa cerem. (Evident, vom vorbi exclusiv de abordari nutritionale low carb).
Grecia si dieta ketogenica merg mana in mana, si despre bucataria acestei tari vom vorbi astazi, dat fiind ca ne e la indemana sa ajungem acolo in vacante mai scurte sau mai lungi.
Cum sa alegi alimente de dieta in vacanta in Grecia
Indiferent de orasul/statiunea aleasa, este imposibil sa nu gasesti o taverna care va oferi o gama variata de peste, ori, daca nu esti fan, un fast food cu gyros si souvlaki. Optiunea de a achizitiona frigarui cu cubulete de carne ori carne tocata condimentata la bucata e raspandita chiar si in cele mai micute sate de pe coasta – tot ce trebuie sa faci e sa ceri alaturi o salata de rosii cu castraveti, care intotdeauna va fi stropita cu ulei de masline si sare. Gyros nu inseamna DOAR o pita unsa cu tzatziki si umpluta cu carne, legume si cartofi prajiti. Oriunde, poti cere varianta „on a plate”, cu carne, salata si tzatziki. De obicei, portiile sunt foarte mari si iti recomand sa le imparti.
Cum sa alegi pestele in vacanta in Grecia
Revenind la peste, cam tot este de origine marina, ceea ce il face cea mai benefica alegere: Omeg3, iod, calciu (sardinele sunt o sursa de calciu excelenta, la fel ca si hamsiile), proteina usor digerabila, colagen, vitamina D3 – sunt doar cativa din nutrientii continuti de pestele salbatic. Il poti insoti de salate, tzatziki (un tzatziki corect e facut din iaurt bine stors de zer) ori legume la gratar stropite cu ulei de masline. Majoritatea meniurilor mentioneaza inclusiv ce tip de ulei se foloseste la gatit, si iti va fi usor astfel sa eviti un ulei pro-inflamator, cum este cel rafinat de floarea-soarelui.
Ce sa alegi la mic dejun in vacanta in Grecia
Mic dejunul poate fi asigurat de cazare, si cu siguranta vei gasi „un ou, o atentie, o maslina”, insa vei vedea omlete ori iaurt grecesc simplu in meniurile restaurantelor sau cafenelelor.
Rafturile de gustari sunt presarate cu pungute de 40 grame de migdale ori diferite tipuri de nuci, precum si de masline murate sau cubulete de feta in ulei de masline.
Cum sa alegi preparatele din carte in vacanta in Grecia
Daca tii o dieta low carb, deja stii ca poti manca chiar orice fel de carne – maniera de gatire face diferenta. Evita carnea prajita – pentru ca nu e prajita in ulei de masline – si produsele pane (snitele, strips etc).
Poti alegere carnea la grill ori la cuptor, chiar si alaturi de legume, pentru ca de obicei vor fi cuburi de dovlecel, vanata si ardei, condimentate cu usturoi. In timp ce scriu acest articol, realizez ca in 15 zile de vacanta, in nicio taverna nu am primit alaturi de proteina vreo leguma high carb, precum cartoful.
Cum sa alegi desertul in vacanta in Grecia
Nu te asteptai la subtitlul asta, asa-i? Doar ca, vezi tu, Grecia e o tara cu o cultura sugar free foarte bine impamantenita. Orice gelaterie are macar un tip de inghetata cu stevia (si eritritol sau xilitol), iar de regula este un sorbet de fructe. Poti alege de capsuni, mure ori afine. Asigura-te ca nu e indulcita cu maltitol, pentru a nu-ti strica ziua (acest indulcitor accelereaza tranzitul si e probabil ultimul lucru pe care ti-l doresti in vacanta).
La toate chioscurile, vei gasi o gama bogata de drops ZERO, pe care le poti avea in geanta sau ghiozdan, in cazul in care apare o pofta. Supermarketurile au si ele game de produse fara faina si fara zahar, si te sfatuiesc sa arunci o privire pe tabelul nutritional.
Cum alegi cocktailurile si bauturile in Grecia
Ca amatoare de vinuri, nu m-a impresionat nimic in vacanta – solurile dure din Grecia nu ma incanta in materie de vin. Desigur, poti opta oricand pentru un pahar de vin sec, care intotdeauna va fi insotit de o sticla de apa, ca reminder ca trebuie sa te hidratezi. Grecii sunt foarte prietenosi si nu ii deranjeaza sa le schimbi retetele cocktailurilor: poti cere gin cu apa carbogazoasa in loc de apa tonica ori mojito fara sirop de zahar fara ca cineva sa se supere. Ouzo sau tsipouro sunt si ele variante de digestiv low carb.
Regula de aur, cand consumi alcool in keto sau low carb este sa bei multa apa – vei elimina mai rapid alcoolul, care din pacate concureaza cu lipidele pe aceeasi cale metabolica. De asemenea, alcoolul se bea cu masura, intrucat 1 gram de alcool pur are acelasi numar de calorii cu un gram de grasime, respectiv 9.3.