Gustarile – premise pentru obezitate

In calitate de dietetician, mulez intotdeauna meniurile dupa stilul alimentar al clientului si remarc tot mai frecvent nevoia acestora de gustari. Poate din teama de a claca in dieta, apeleaza la a rontai intre mese diverse alimente. In timp, le explic de ce gustarile sau un numar ridicat de mese nu sunt in regula si decidem impreuna reducerea acestora.

Daca ne intoarcem in timp, in copilarie, realizam ca notiunea de gustare nu a fost niciodata in regula. Atunci cand incercam sa rontaim ceva, bunicii sau parintii ne explicau intotdeauna ca nu facem decat sa ne stricam foamea. Era explicatia lor simplista, insa in spatele acesteia exista un background stiintific. De-a lungul anilor, reclamele agresive ale industriei alimentare ne-au convins ca ideea de gustare nu este numai in regula, ci si foarte sanatoasa. Biscuiti pe post de mic dejun, ursuleti umpluti cu ciocolata cat timp pregatesc parintii masa, felii de lapte in pauzele de la scoala.

Problema cu gustarile dintre mese este ca nu fac decat sa ridice riscul de rezistenta la insulina. Aceasta are nevoie de doar doua premise pentru a se instala: niveluri ridicate, conferite de cresterea glicemiei postprandiale, respectiv de continuitate, data de un numar ridicat de mese.

Meal-timing-6x-day

Indiferent de continutul unei farfurii, se considera gustare orice masa nu atinge pragul de 3.2 grame leucina – aminoacid esential responsabil cu productia de proteina musculara. Prin urmare migdalele, deserturile si orice alte alimente permise in dieta ketogenica utilizate drept gustare fac mai mult rau. Indicat este ca numarul caloriilor aferente unei zile, indiferent daca va aflati in perioada de mentinere sau in cea de slabire, sa fie impartit in 2, maxim 3 mese bogate in proteina de calitate superioara, iar intervalul dintre acestea sa fie de minim 4 ore. Atunci cand nu lasam suficient timp intre mese, impiedicam sinteza de proteina musculara determinata de un aport ideal de leucina, si astfel proteinele ingerate raman simple calorii.

Dr Layne Norton despre urmarile unui numar ridicat de mese in 24 ore

 

Photo.

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

1 comentariu

  1. Super gustoase…cred…cel putin asa par.Vreau sa le incerc si eu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+