Hormoni secretati de glanda pituitara

Glanda pituitara (hipofiza), de marimea unui bob de mazare, este localizata la baza creierului, in apropiere de baza puntii nazale, si este formata din doi lobi: cel anterior si cel posterior. E protejata de o formatiune osoasa denumita fosa pituitara, si este cunoscuta ca fiind glanda conducatoare pentru intregul organism, intrucat produce o multitudine de hormoni, fie cu rol de sine statator, fie hormoni stimulatori pentru alte glande din organism. Urmatorii hormoni sunt secretati in lobul anterior ai glandei pituitare:

1. Prolactina

Sintetizata in lobul anterior al glandei pituitare, prolactina este un hormon ce stimuleaza lactatia la femei. In cazul barbatilor, un nivel scazut de prolactina poate fi conectat cu disfunctiile sexuale. Functiile prolactinei sunt inca studiate, intrucat a fost descoperita in ultimele decenii la oameni, insa cercetarile efectuate pana in prezent arata o serie de scopuri bine definite ale acestui hormon. Prolactina regleaza sistemul imunitar, sistemul reproducator, precum si o serie de lichide corporale, devenind astfel un hormon vital pentru sanatatea in ansamblu atat a femeilor cat si a barbatilor.

Productia de prolactina este controlata de alti doi hormoni importanti: dopamina si estrogenul. Acestia trimit un mesaj catre glanda pituitara, indicandu-i fie sa stopeze fie sa inceapa productia de prolactina. Astfel, dopamina reduce productia de prolactina, in timp ce estrogenul o creste.

2. Hormonul de crestere uman

HGH (Human Growth Hormone sau somatotropina) stimuleaza cresterea in copilarie, iar in cazul adultilor, e responsabil cu pastrarea masei musculare si a densitatii osoase. De asemenea, influenteaza si distributia masei grase in organism. Nivelul de somatotropina scad, de la un maxim la 20 de ani, la 40% la 40 de ani si 5% la 80 de ani. Aceasta scadere legata de inaintarea in varsta este denumita somatopauza. Nivelurile scazute de IGF-1 (insulin like growth factor) cauzeaza niveluri scazute ale energiei, libidoului, memoriei si a functiei cognitive, crescand in acelasi timp anxietatea, izolarea sociala, ridarea pielii si procentul de masa de grasime. Suplimentarea exogena cu HGH bio-identic poate incetini sau da inapoi aceste simptome ale imbatranirii. In dieta ketogenica, hormonul de crestere uman poate avea niveluri ridicate, la fel ca si in perioadele de fasting.

3. TSH (Hormonul de stimulare tiroidiana)

Acesta stimuleaza glanda tiroida sa produca hormoni tiroidieni, care regleaza metabolismul organismului, echilibrul energetic, cresterea, precum si activitatea sistemului nervos.

4. Hormonul luteinizant (LH)

Denumit si lutropina sau hormonul de stimulare al celulelor interstitiale, hormonul luteinizant stimuleaza cresterea si dezvoltarea gonadelor (ovare si testicule). In organism, lucreaza in stransa legatura cu FSH (hormonul de stimulare a foliculilor) pentru a asigura o buna functionare a aparatelor reproducatoare.

5. Hormonul de stimulare a foliculilor (FSH)

FSH este prezent atat la femei, cat si la barbati. Este responsabil pentru stimularea ce duce la eliberarea ovulelor in cazul femeilor. La barbati, hormonal luteinizant stimuleaza celulele Leydig din testicule pentru a produce testosteron.

6. Hormonul adrenocorticotropic (ACTH)

ACTH stimuleaza glandele adrenale, situate deasupra rinichilor, sa produca cortizol, in scopul reducerii stresului, dar si pentru a mentine o buna tensiune arteriala.

 

Lobul posterior al glandei pituitare este responsabil cu secretia a doi hormoni:

1. Hormonul antidiuretic (ADH)

ADH, un hormon peptidic neurohipofizal (secretat de nucleii anteriori ai hipotalamusului si eliberat de lobul posterior al glandei hipofize),  mentine un nivel optim al apei in organism, prin limitarea pierderii acesteia prin urina. De asemenea, controleaza tensiunea arteriala.

2. Oxitocina

Acest hormon cauzeaza contractiile uterului atunci cand nasterea devine iminenta si provoaca lactatia. Aditional, oxitocina imbunatateste starea organismului, prin instalarea unor sentimente pozitive (empatie, iubire).

 

Dezechilibre ale glandei pituitare

Tumorile glandei pituitare sunt cu siguranta cele mai des intalnite dezechilibre la nivelul acesteia, fiind prezente la multi adulti. Desi majoritatea sunt compatibile cu viata, nu inseamna ca nu pot provoca probleme. Existenta unei tumori la nivelul hipofizei poate crea o serie de dezechilibre hormonale. Astfel, exista doua tipuri de tumori: secretoare, care provoaca o secretie prea ridicata a unui hormon (hipersecretie), si non-secretoare, care nu provoaca secretia in exces a acelui hormon (hiposecretie).

Astfel, daca tumora glandei hipofize este una secretoare si provoaca o hipersecretie de TSH, apare hipertiroidismul. Acromegalia, boala Cushing sau prolactinoma sunt cateva dintre bolile care pot determina glanda pituitara sa secrete un hormon in exces.

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+