Indicele glicemic si sarcina glicemica sunt doua lucruri diferite si este important sa stim sa facem diferenta intre ele. Astfel, atat calitatea, cat si cantitatea de carbohidrati determina raspunsul glicemic al unei persoane la un aliment. Prin definitie, indicele glicemic compara cantitati egale de carbohidrati disponibili in alimente si ofera o masuratoare a calitatii carboidratilor. Carbohidratii disponibili dintr0un aliment se calculeaza adunand cantitatile de zahar, amidon, oligozaharide si maltodextrine din mancare. Sarcina glicemica, pe de alta pare, este produsul dintre indicele glicemic si continutul total de carbohidrati pe 100 de grame. Spre deosebire de indicele glicemic, sarcina glicemica este un calcul mai relevant, intrucat face referire la portii recomandate. Astfel, 100 de grame de cirese au un indice glicemic de 22, in timp ce sarcina glicemica este de doar 3 (pentru o portie de 120 de grame).
In dieta ketogenica, un indice glicemic scazut al alimentelor este esential, iar atunci cand acesta se transpune, prin marimea unei portii, intr-o sarcina glicemica sub 10, riscul de cresteri insulinice este aproape nul. O sarcina glicemic de peste 20 va crea intotdeauna varfuri insulinice.
Sarcina glicemica, desi reprezinta un calcul relativ nou, are o importanta masiva in programele clinice care vizeaza sindromul metabolic, rezistenta insulinica, diabetul si pierderile in greutate. Este important de retinut, mai ales in dieta ketogenica, ca si in cazul alimentelor permise (in speta fructele de padure, legumele), cantitate este deosebit de relevanta, un gramaj prea mare din aceste produse putand afecta starea de cetoza in care te afli.
Foto via.