Intrucat dietele ketogenice limiteaza mult consumul carbohidratilor, au fost gasite, de-a lungul timpului, diferite variante de indulcitori sanatosi care sa se incadreze in dieta, fara a exista riscul iesirii din starea de cetoza.
Poate cel mai cunoscut dintre toate, stevia este un indulcitor natural, extras din frunzele de Stevia Rebaudiana. Cu o putere de indulcire ridicata, acesta nu da oscilatii glicemice si nu adauga calorii bauturilor sau dulciurilor dietetice. Amploarea pe care a luat-o insa numele acestui indulcitor l-a transformat intr-o arma de marketing, si o multitudine de companii aleg sa se foloseasca de denumirea de stevia pentru a eticheta produse care o contin in cantitati infime, alaturata unor indulcitori mai putin sanatosi sau chiar sintetici.
Eritritolul, un alcool de zahar cu indice glicemic 1, este si el permis in dieta keto, fiind absorbit de organism inainte de a ajunge in colon. Acesta nu poate fi descompus de bacteriile bucale, motiv pentru care nu afecteaza sanatatea dintilor, si este utilizat pe scara larga in indulcirea gumei de mestecat. Este unul dintre cei mai siguri alcooli de zahar, intrucat, spre deosebire de maltitol, lactitol sau sorbitol, nu cauzeaza probleme digestive.
Tagatoza este singurul indulcitor natural care, tratat termic, poate fi caramelizat, putand fi folosit in dulciuri dietetice care necesita acest procedeu. Cu doar 38% din caloriile din zahar, dar cu aceeasi putere de indulcire, are efecte minime asupra nivelurilor de insulina si a glucozei din sange (indice glicemic 3). Ca si eritritolul, nu afecteaza sanatatea bucala. Are un gust similar zaharului, spre deosebire de eritritol, care are un after taste usor mentolat. Ceea ce nu e rau deloc, nu?
Xilitolul este tot un indulcitor natural (alcool de zahar), insa, spre deosebire de primii trei indulcitori prezentati, are un indice glicemic ceva mai mare (12) si efecte secundare nocive atunci cand este folosit in cantitati de peste 50-100 grame pe zi.
La polul opus se afla o serie de alcooli de zahar cu indice glicemic ridicat, peste cel al siropului de agave (30). Este vorba despre maltitol (Indice glicemic 35) si HSH (Indice glicemic 35), indulcitori care sunt folositi la scara larga in procesul de productie al dulciurilor dietetice. Cu efecte adverse deranjante, precum balonarea si alterarea tranzitului intestinal, acestia pot crea si oscilatii glicemice, consumati in cantitati de peste 50 de grame.
Foto via.
Salut
Intre green sugar si tagatesse ce ai alege ?
Momentan am tagatesse (dar are carbohidrati) si stevia.. cu stevia cam greu sa faci prajituri ,ies verzi si au un gust de fier.. parerea mea.
Dar majoritatea retetelor de pe net gasesc cu green sugar si tagatesse ,se poate inlocui green sugar cu tagatesse ? Si ce recomanzi ?
Multumesc
Daca in absolut toate retetele mele e Tagatesse, tu ce spui? 🙂
Am o întrebare: isomaltul fiind un derivat din zaharoza/sucroză,este el sigur pt dieta keto consumat ca și îndulcitor unic,?
Da, în formula sa finala este un alcool de zahar fără impact glicemic.