Desi diversele retete de pe site contin aproape toate un tip de inlocuitor de faina in dieta ketogenica, nu acestea nu sunt grupate in nicio lista. Si intrucat multi pot renunta la a achizitiona un produs doar pentru ca nu l-a vazut in vreo reteta, mai jos aveti enumerate tipurile de faina keto pe care le puteti utiliza cu succes in deserturi sau feluri de mancare ketogenice.
Faina de migdale – Probabil cea mai cunoscuta dintre toate fainurile keto-friendly, faina de migdale poate fi gasita in diverse variante: macinata grosier, macinata foarte fin sau macinata cu tot cu coaja. Personal, evit varianta cu coaja intrucat contine fitati care impiedica absorbtia macro si micronutrientilor in sange. O alta varianta, mai economica, este sa va faceti faina de migdale in casa.
Faina de cocos – desi mi se spune frecvent in magazinele naturiste ca e prea scumpa pentru a o tine la raft, este, de fapt, extrem de economica, o punga de 500 de grame, ce costa aproximativ 20 de lei, fiind suficienta pentru minim 10 prajituri keto. Mai ca as spune 15, cunoscandu-mi talentele culinare. De asemenea, este una dintre cele mai sigure fainuri atipice de pe piata, in cazul ei neexistand riscul oxidarii grasimilor, ca in cazul fainurilor de oleaginoase.
Faina de susan – susanul macinat, fin sau grosier, are un gust foarte bogat si este excelent pentru briose si checuri sarate. Cu un robot puternic, poate fi obtinut si in casa.
Faina de nuci – bogata in grasimi, reprezinta o alegere sigura atunci cand vrei sa pregatesti ceva dulce keto. O multime de retete ale mamelor si bunicilor sunt facute cu nuci macinate, iar pana la adaptarea lor la dieta ketogenica e doar un pas.
Faina de dovleac – cu o culoare usor verde, faina de dovleac poate fi camuflata in deserturi keto cu ciocolata. Are un gust bogat, specific, si o puteti gasi in sub forma de pudra foarte fina.
Faina de in – partial degresata, aceasta se gaseste in doua variante: in auriu sau . Este bogata in acizi grasi omega 3 si poate fi utilizata la prepararea diverselor variante de paine keto.
Inul macinat – spre deosebire de faina, acesta nu este degresat. Poate fi utilizat in prepararea gustarilor sarate keto.
Faina de macadamia – fiind tot o oleaginoasa, si aceasta poate fi utilizata in deserturile keto. Cu un gust puternic, dulce-amarui, poate reprezenta baza unui cheesecake sau a unor bomboane keto.
Faina de konjac – desi nu poate fi utilizata singura, este un adjuvant excelent pentru si legarea aluaturilor keto obtinute din alte fainuri. Ca si faina de cocos, este un ingredient economic, intrucat se utilizeaza cantitati mici in retetele keto.
Faina de alune de padure – daca nu ai faina de nuci sau migdale, ai incredere in cea de alune de padure. Poti face pricomigdale, briose sau checuri, iar valorile nutritionale ale acesteia sunt similare cu cele ale altor fainuri de oleaginoase. De asemenea, poate fi utilizata in obtinerea unui excelent substitut de crema de ciocolata cu alune de padure, utilizand alaturi cacao si unt de cocos presat la rece.
Care dintre astea le gasim in supermarket? Super blogul!
Faina de fibre e in unele Mega Image, iar cele de cocos, migdale, cam in orice supermarket.
Făina de tapioca se poate folosi în dieta ketogenica?
Nu, este amidonoasa.